Site icon Haveselskab.dk

Alt du skal vide om ferskentræer

Ferskentræer er utrolig smukke – og deres frugter smager utrolig godt. Ferskentræer sætter de fineste lyserøde blomster om foråret, som bliver til de fineste orange frugter. Modsat af hvad mange tror, kan man sagtens have et ferskentræ på friland i Danmark. Det eneste man skal passe på med, er nattefrost om foråret, men bortset fra det er det faktisk ret så enkelt at have sit eget ferskentræ i baghaven.

Hvad kræver et ferskentræ?

Helt kort kræver et træ sol, varme og læ. Det eneste problem der sådan set er ved at have ferskentræer i Danmark, er nattefrost mens træet er i blomst. Blomsterne er nemlig ret sårbarer, og nattefrost er derfor næsten en sikker død. Du kan dog stadig have et ferskentræ selvom du bor i Danmark, du skal blot være opmærksom på frosten.

Hvornår skal man plante et ferskentræ?

Det bedste tidspunkt at udplante dit ferskentræ på er tiden i mellem løvfald og løvspring. Jorden må hellere end gerne være lidt lun. Dette vil med andre ord betyde, at det er bedst at udplante sit ferskentræ omkring oktober måned, eller tidligt forår (omkring marts eller april måned). Det skal helst være så varmt og tørt som overhovedet muligt, for så undgår du bedst svampesygdomme.

Hvilken jord til ferskentræ?

Ferskentræer er gladest for en meget næringsrig jord. Du kan derfor med fordel vælge en muldjord eller sandholdig jord til at udplante dit ferskentræ i.

Kan ferskentræer tåle frost?

Selvom ferskentræer sagtens kan plantes i Danmark, skal du dog være meget opmærksom på nattefrost – specielt om foråret, når træet er i blomst. Træet blomster allerede i april måned, som faktisk er før bladene springer ud. Der er dog et par ting du kan gøre, for at forhindre dit ferskentræ i at dø ud:

  1. Dæk jorden under træet med et tykt lag kompost og grangrene (og evt. også vissent løv).
  2. Dæk blomsterne og træet til med f.eks. fiberdug, grangrene, sækkelærred eller halmmåtter. Hvis træet står i espalier, så hæng dækmaterialet 8-10 cm. uden for espaliets grene. På den måde dannes der nemlig en luftpude omkring selve træet. Når blomstringen er forbi, fjernes dækket.
  3. Du kan selvfølgelig også slippe helt for dette problem ved at plante træet i en udestue eller i et drivhus.

Ferskentræ i drivhus, i potte, i espalier eller på friland?

Der er mange muligheder når det kommer til hvorhenne du skal plante dit ferskentræ, for det hele kan sådan set godt lade sig gøre når du bor i Danmark. Der er fordele og ulemper ved alle mulighederne, så vælg den der passer bedst til dig og dit behov.

I drivhus

Fordelen ved at have sit ferskentræ stående i et drivhus, er at træet kan få enormt meget varme og sol, som ferskentræer jo er meget glade for. Ferskentræernes blomster er også meget sårbare overfor frost – dette problem undgår du helt ved at plante dit træ i et drivhus. Der er derfor mange fordele ved at have sit træ stående i drivhus. Der er dog to ting du skal være særligt opmærksom på, hvis du vælger at plante dit træ i et drivhus:

  1. At træet får nok vand.
  2. At du i sommerperioden åbner vinduer og døre i drivhusset

Det første punkt giver nok sig selv, men det er dog stadig vigtigt at pointere. Det er utrolig vigtigt at du husker at vande dit træ, da det jo ikke får regn som et træ på friland ville gøre. Men så længe du blot husker at vande dit træ, så skal det nok gå.

Det næste punkt lyder måske lidt sjovt, men der er faktisk en helt særlig grund til, at du skal huske at åbne drivhusets vinduer og døre i sommerperioden. Ferskentræer er nemlig selvbestøvende – og dette vil altså sige, at bier og andre insekter hjælper med at bestøve dit træ. Forestil dig så hvad der sker, når dit træ står indelukket i et drivhus – bier og andre insekter kan ikke bestøve dit træ. Du skal derfor blot huske at åbne vinduer og døre i drivhuset i sommerperioden, så bier og andre insekter kan komme ind til dit træ. Alternativt kan du tage en tandbørste eller anden mindre pensel, og selv ‘lege bi’ og bestøve træets blomster.

I potte

De fleste sorter vokser fint i potte, men du vil dog få mest ud af at plante dit træ direkte i jorden. Du kan dog sagtens plante dit træ i en potte, du skal igen blot huske at tjekke om træet får vand nok.

I espalier

Du kan sagtens plante et ferskentræ som espalier, du skal dog blot være særlig omhyggelig med at beskære træet. Nogle planteskoler sælger faktisk frugttræer som er forberedt til espalier. Du kan evt. forhøre dig hos din lokale planteskole, hvis du ønsker at dyrke træet i espalier. Ferskentræet egner sig specielt godt til espaliering,

På friland

Selvom du bor i et til tider koldt land som Danmark, så kan det faktisk godt lade sig gøre, at plante et træ på friland – selv i Danmark. Hvis det er muligt, kan det anbefales at plante sit træ på friland, da det her har bedst mulighed for at vokse sig stort og flot. Det du dog skal være opmærksom på hvis du vælger at plante dit træ på friland, er som beskrevet før nattefrost i blomstringstiden.

De sårbare blomster dør ud hvis der kommer frost mens de er i blomst, så du skal sørge for, at dække træet til, hvis du vil undgå dette. Når det så er sagt, er det ikke ret meget andet du skal sørge for. Du skal blot huske at placere træet et lunt sted.

Placering af ferskentræ

Ferskentræer er som sagt rigtig glade for sol og varme. Du skal derfor sørge for at placere dit træ et solrigt og lunt sted, hvis du vælger at plante dit ferskentræ på friland. Der må hellere ikke være for meget blæst og vind. Du kan for eksempel plante dit ferskentræ op ad en sydvendt mur – på den måde får træet meget sol, samtidig med du skåner træet for for meget blæst og vind.

Hvordan beskæres et ferskentræ?

Et ferskentræ skal som udgangspunkt beskæres efter hver høst. De grene der har båret skud, skal skæres af, da de ikke er frugtbare længere. Når træet er i blomst kan du også med fordel tynde ud i træet, da de spinkle grene ikke kan bære særlig meget. Tynd derfor gerne ud med ca. 10 cm. mellem hver frugt.

Derudover skal du også beskære syge grene af, hvis dette forekommer.

Hvordan passer du et ferskentræ?

Du kan med fordel gøde jorden under træet med kompost om foråret og om efteråret. På den måde frigives der der langsomt næring i takt med, at træet har behov for det. Du må dog ikke gøde jorden med gødningspiller, og du må heller ikke gøde jorden om vinteren. Hvis du gør dette, kan du let overgøde jorden og derfor risikere udvaskning, fordi træet ikke optager næring om vinteren.

Udover det skal du huske at vande træet rigeligt, specielt når der dannes frugter i juni måned. Du skal dog undgå at jorden konstant er våd.

Sygdomme hos ferskentræer

En af de værste og mest udbredte sygdomme et ferskentræ kan få, er ferskenblæresyge. Ferskenblæresyge er en svampesygdom, som angriber ferskentræer og nektarintræer. Sygdommen giver krøllede, misfarvede og bulnede blade på træerne.

Bladende bliver efter noget tid dækket af en blød, hvid belægning. Dette er svampens sporesække. Bladene bliver efterhånden brune og falder til sidst af.

Hvis dit træ har fået ferskenblæresyge, bliver du nødt til at plukke alle de angrebne blade af træet, lige så snart du opdager angrebet. Du skal helst brænde bladene, så du undgår at de smitter videre.

Sorter som Frost, Benedicte, Avalon Pride og Indian Free er ret modstandsdygtige overfor sygdommen, men du skal dog stadig være påpasselig.

Hvis du vil forebygge sygdommen, skal du så vidt som muligt undgå vand og dråber på bladene frem til starten af maj måned. Du kan undgå dette, ved at lave et midlertidigt tagudhæng, så du skærmer træet fra regn.

Disse sorter anbefales

De fleste sorter kan dyrkes i Danmark, men herunder kan du læse lidt om de mest populære sorter til det danske klima.