Denne art hører til kirsebærtræet og er et godt valg til udplantning i have. Som navnet fortæller, kan træet levere ferskener, som kan have både hvidt og gult frugtkød. Selve modningen af frugterne finder sted i april måned.

Herunder kan du læse nærmere om, hvordan du dyrker og beskærer træsorten derhjemme samt få kendskab til de forhold, som du skal være særlig opmærksom på i forhold til at pleje træet.

Køb dit eget ferskentræ her

Værd at vide om ferskentræet

  • Træet vokser og gror fint i dansk jord og egner sig blandt andet til at blive udplantet i krukke
  • Der findes forskellige sorter af træet, som kan give forskellige slags ferskener
  • Ferskener er særligt rige på både A- og C-vitamin
  • Ferskensorterne ”Frost”, ”Benedicte” samt ”Thorseng” er særlig oplagte til at blive udplantet i haven, da de er robuste overfor at blive angrebet af ferskenblæresyge
  • Som hovedregel vil de lyskødede ferskener være mere modstandsdygtige overfor sygdomsangreb end de gulkødede
  • For optimal vedligehold skal der anvendes blandingsgødning hver måned i vækstperioden
  • Det kan forventes, at træet vækster allerede samme år, som udplantningen har fundet sted
  • Det bedste tidspunkt at plante træet på er i marts eller april

fersken

Sådan udplantes et ferskentræ i haven

Træet har brug for både sol, læ og varme. Derfor skal det plantes på en solrig placering i haven, hvor træet er mest muligt beskyttet mod blæst. I forhold til typen af jord kan der med fordel vælges næringsholdig jord i form af enten muld eller sand, som træet kan udplantes i.

Det er vigtigt, at jorden er gennemtrængelig, så det ikke konstant er vådt.

Køb dit eget fersken træ her

I løbet af sommerhalvåret kan træet få kompost, som vil stimulere dens vækstbetingelser og skabe ekstra flotte og dejlige frugter.

I vinterhalvåret skal træet have gødning i jorden, hvori den er udplantet.

Særligt ferskentræsorten ”Frost” er oplagt til at blive udplantet på friland. De forskellige træsorter har en risiko for at blive angrebet af ferskenblæresyge, som kan ødelægge træet og dets vækst. Ved at vælge en træsort med et højt immunforsvar overfor sygdomme, mindskes behovet for brug af sprøjtegifte.

Er du mere til en visuel guide? Så kan du tjekke den video:

Hvordan beskæres og beskyttes træet?

Det er vigtigt, at træets gamle og ødelagte grene fjernes fra træet for at vedligehold det og forlænge dets levetid. Erstatningsskud skal cirka beskæres ned til 2/3 længde.

Træet skal som udgangspunkt beskæres én gang om året, og tidspunktet skal gerne være lige efter, at frugterne er høstet i april.

Efter at beskæringen har fundet sted, skal træet vandes godt og ofte for at give de bedste vækstbetingelser.

Køb dit eget fersken træ her

Det særlige omkring træsorten handler om dets følsomhed og sårbarhed overfor frost. Det er vigtigt, at træet derfor beskyttes imod frosten i form af f.eks. grangrene eller sækkelærred, når udplantningen ser på friland og i haven.

De øvrige træsorter (udover ”Frost”) kan med fordel plantes i et drivhus, hvor de er beskyttet mod såvel frost som vind og blæst. I denne forbindelse vil et dærv-ferskentræ være et godt valg, da det i størrelse og vækstomfang egner sig til netop et drivhus.


Artikel udarbejdet i samarbejde med æbletræer.dk
Din guide til beskæring af æbletræ