Et træ i haven kan have mange funktioner, størst af dem alle er den dekorative – og hvis man har valgt et frugttræ: den spiselige funktion. Træ til haven kan dog have mange andre funktioner så som parasoltræ, livstræ og klatretræ til børnenes leg. Det bedste af det hele er, at det ikke kun behøver at have én funktion; det kan have mange.

Læs med her, hvor vi gennemgår de flotteste træer til haven at have i Danmark, og find inspiration til, hvilket du skal plante i din have.

Hvilket træ til haven skal jeg vælge?

Når det kommer til, hvilket du skal vælge ud til din have, så er det en god idé at gøre sig klart, hvilken eller hvilke funktioner dit træ skal tjene der. Vi har fremhævet nogle forskellige funktioner nedenfor, selv om træerne sagtens kan gå på tværs af mange, hvis ikke alle disse funktioner.
Her nævner vi også ideer til forskellige træer, man kan vælge, som alle tager sig flotte ud i det danske klima og sæsonskifte.

Parasoltræ

Skal det give en naturlig skygge på en sydvendt terrasse eller skabe lidt mere privatliv i haven, så skal du vælge et parasoltræ med en bred krone. Af parasoltræer er der mange sorter inden for kirsebær- og paradisæbletræer, der fungerer perfekte som skygge i sommeren. De har nemlig både den rette brede og lave krone, som endda fyldes af hvide blomster henover sommeren og frugter i sensommeren og efteråret.

Frugttræ

Ønsker du at dit træ skal give æbler på køkkenbordet i efteråret eller friske blommer om sommeren? Så skal du vælge et træ, der får spiselige frugter. Når du vælger frugttræ, er det vigtigt over overveje størrelsen. Bor man for eksempel i et paracelhus, er det en god idé at vælge et lille træ til haven – for eksempel kirsebær eller blommetræ, hvor mængden af frugter ikke stiger en over hovedet.

Klatretræ

Træer kan være perfekte klatretræer for børn at lege i. Det er en god måde for dem at bruge naturen på i leg og spil. I klatretræer skal der en god og meget lav stamme til. Det finder man for eksempel i veludviklede æble-, kirsebær- og valnøddetræer.

Livstræ

Livstræet plantes oftest som et lille frø samtidig med fødslen af et barn eller i sammenhæng med en rituel overgang som for eksempel konfirmation. Det vigtigste, når det kommer til et livstræ i haven, er, at man vælger at placere et sted, hvor det kan blive stående længe.

Dekorativt træ

Det dekorative træ skal oftest bruges i forhaven, hvor det meget gerne må stå flot og stolt – også om efteråret, hvor træets røde blade kan pynte i gråvejret. Her er bøg og birk med sin flotte hvide stamme begge gode valg til det dekorative træ i forhaven. Når det er sagt, så er det mange rigtig flotte træer, der hver giver sit til huset og haven. Frugttræer, der blomstrer om sommeren og kastanjetræer til efteråret er også nogle gode bud.

Har du brug for mere inspiration? Så kan du se fem gode bud i denne korte video: