Der findes mange æblesorter, der pynter haven derhjemme. I denne tekst vil vi sætte fokus på Golden Delicious og James Grieve. Golden Delicious er en særlig amerikansk æblesort, der er kendt over hele verden. Selve dets navn antyder også en vis status. Det kan dog være en svær sort at plante i de danske haver, da den kræver et varmere klima for at få en god aroma. James Grieve derimod findes i den modsatte have. Sorten er lettere håndterbar i de danske haver, og udbyttet på det smagfulde æbletræ er stort.

Den verdensberømte æblesort

Det gyldne, grøn/gullige udseende samt den lækre smag er kendt over hele verden. Ikke blot er det et populært valg, når det kommer til plantning i private haver. Golden Delicious er også en ægte heavyweighter inde for erhvervsverdenen. Den friske smag og det særdeles saftige frugtkød nydes og eksporteres over hele verden. Den verdenskendte Golden Delicious stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet i USA, hvorfor der også er afstedkommet andre æblesorter som et resultat af denne sort. Det er nødvendigvis ikke den mest kulinariske æblesort, men den er på langt de fleste parametre nem at have med at gøre. Den modstår senfrost. Den mister ikke sit flotte udseende under lange rejser til forskellige lande. Den friske og søde smag bibeholdes også over længere tid. Og det er nemt at tage potentielle skader på forskud, så de helt undgås. Selv om æblesorten nu har fået mange flotte ord med sig, kan den være svær at håndtere i den danske have.

Golden Delicous

De svære vækstforhold

Som vi nævnte tidligere, kan fx sygdommen skurv være nem at undgå under eksportering, når den komme fra sydligere lande, hvor fx vingårdene har det dejligt. Danmark ligger på den nordligste grænse, når det kommer til at plante Golden Delicious. Æblesorten kræver et solrigt og varmt klima for at vokse sig sund og smagfuld. Den kræver megen plejen, gødning og vanding. Samtidig skal den årligt beskæres. Æblerne kan under de danske ugunstige forhold nemt komme til at mangle c-vitamin. Smagen bliver dermed mere sød og opnår ikke dens fulde aromapotentiale. Det kan derfor være nemmere at vælge en anden sort, hvis du gerne vil have nogle saftige og aromarige æbler fra egen haven.

Den velsmagene James Grieve

Et æbletræ, der er langt lettere at kærtegne og se vokse sig sundt og rask, er sorten James Grieve. Til navnet kan den korte kommentar knyttes, at den er opkaldt efter skotten James Grieve, der selv såede denne nye sort. Til at starte med viser vi fire fordele ved plantning af dette æbletræt.

  • Æblet modner fra slutningen af september til begyndelsen af oktober
  • Æblet kan opbevares i op til en måned
  • Selve processen kræver ikke meget arbejde fra din side
  • De saftige æbler med klart frugtkød ender ud i en stor høstmængde

Æbletræets evner til i det tidligere forår at undgå barfrost er eksemplarisk. Derudover er det også muligt ved hjælp af fx olieemulsion at undgå bladlus og andre skadedyrsinvasioner. Hvis man fra før blomstringen sprøjter æbletræet med dette middel, vil skadedyrene undgås. En vigtig ting at huske, når du passer og plejer træet er, at holde øje med mulige stød til æblet. Under blomstring kan man med fordel fjerne grene, der ser ud til at knække i løbet af vinterfrosten. Herudover kræver det i selve høsten, at man ikke plukker dem for sent. Her vil der være risiko for nedfald, så de bliver stødt, og æblet vil kun kunne spises et par dage herefter. Modsat skal man heller ikke høste for tidligt, da der kan være priksyge på æblernes overflade. Man bør derfor plukke æblerne sporadisk, så man sikrer sig, at de alle er perfekt modne. Man kan se det på udseende, samt hvis de har løsnet sig og er nemme at tage af stilken.

Æbletræet til din have

Der findes mange forskellige æbletræer, der vokser sig sunde og raske i de danske haver. Umiddelbart kan man sige, at æbletræer findes i uendelige sorter. Måden en ny sort bliver vækket til live er, ligesom mennesker, som et resultat af en mor og en far. Selve æblets kerne er en krydsning mellem modertræet, hvor æblet hang, og fadertræet der har transporteret pollen via en bi. Derfor findes der utallige kombinationer, der medfører nye sorter. Det handler derfor om at finde dit personlige æbletræ. Et træ, der passer perfekt til din have og din smag. Vi har nævnt to velkendte æbletræer, men ude i naturen findes der mange andre, der passer unikt ind i din have.