I Danmark findes der ufatteligt mange æblesorter. De fleste af de gamle sorter, kender flertallet ikke længere, da vi er vant til de udvalgte fra supermarkederne eller importerede æbler fra udlandet. Det er synd, da vi har mange velsmagende æbler herhjemme, som kun få dyrker videre på.

Når man vil købe et æbletræ til sin have, er det en rigtig god idé at besøge en, som har flere forskellige sorter, og der smage sig frem til, den, som man bedst kan lide. På nettet er der god mulighed for køb af æbletræ.

Din egen abildgård

Uanset hvor lidt eller hvor meget plads man har i sin have, så er det en gave år efter år at have sine egne æbler. Hvis man har plads til at have flere træer, så vælg sorter, så der er friske æbler over så lang en periode som muligt. Også gerne nogle, der egner sig til at gemme samt til mos eller most. Derved får man mest muligt ud af sine æbler. Og så er det mægtigt tilfredsstillende at gå mellem sine æbletræer og nyde deres blomster og frugter.
Der og også mange insekter, som har gavn af de blomstrende frugttræer. Jo flere bestøverer desto flere lækre æbler.

have_frugt

 

Hvilken type træ skal man vælge

Alt efter pladsen og hvor træet skal stå, kan man vælge forskellige typer af træer. Det kan være et træ med dværgvækst, som ikke bliver for stort. Man kan også vælge et søjletræ, og derved undgå en stor krone. Skal træet stå op ad en mur eller danne hegn, så kan man espaliere det. Det er smukt, men kræver lidt beskæringsarbejde. Ønsker man et træ med en god plukkehøjde, kan man finde træer på lavere stammer. Har man masser af plads, så er det smukt med træer på vildtstammer, som bliver store og overdådige.

Har man ikke plads til nok æbletræer

Hvis man ikke har nok plads til alle de æbletræer, som man ønsker sig, så findes der mange lokale æblelaug, som man kan melde sig ind i. De passer og planter æbletræer på private og kommunale områder. Man deler gerne høsten mellem medlemmerne.

have_