Blomme er et af de letteste træer at få til at gro i haven. De vokser enormt hurtigt i stort set alle slags jordsorter og giver et stort udbytte. Hvis man ved, hvordan man skal passe og beskære sit blommetræ, så kan de give virkelig lækre og saftige blommer henover sensommeren.

Hvad er fordelene ved blommetræer i haven?

Blommetræer kan vokse virkelig hurtigt i forhold til andre frugttræer i haven. Så hvis man gerne vil have en hurtigt voksende træ, der skal give privatliv til hjemmet, så er blommen et rigtigt godt bud. Desuden kan dette træ vokse i stort set alt slags jord – det er således meget ideelt til den danske have, hvorfor det også er meget populært at have dette træ i haven.

blommetræ

Her er en kort oversigt over nogle af de forskellige fordele ved at plante et blommetræ i haven:

  • Kan vokse i stort set alt slags jord
  • Vokser hurtigt og kan dermed bruges til at opnå privatliv i haven
  • Giver saftige og søde blommer henover sensommeren.

Hvilke blommesorter bør man plante?

Disse frugttræer skal ligesom alle andre frugttræer bestøves. Det betyder ofte, at det er en god idé at plante to forskellige træer med blommer – og gerne to forskellige blommesorter – i haven. Sådan er man sikker på, at blomsterne på blommetræet bliver bestøvet og giver blommer.

Men blommetræer er meget hårdføre, også når det kommer til bestøvning. Her kan det være nok at sætte et par grene fra en blommesort, for eksempel Althans Reine Claude, i en spand med vand tæt ved frugttræet. Hvis man for eksempel har et Victoria-blommetræ, så vil det kunne blive bestøvet af de få grene med blomster i spanden tæt ved.

Det eneste, du skal huske, er, at sorterne bør blomstre samtidigt på året, ligesom Althans Reine Claude og Victoria-sorten gør.

Hvornår skal blommetræet beskæres?

Et blommetræ vokser som sagt rigtig voldsomt, indtil det sætter sine frugter – så sænkes farten lidt. Men det er ikke desto mindre en god idé at beskære sit træ med blommer i foråret, hvor træet blomstrer. Her har træet de bedste forudsætninger for at hele de steder, hvor du har skåret i det. Husk dog, at du aldrig må skære mere end 2/3 af træet væk, ellers kan det simpelthen ikke overleve beskæringen.

Disse frugttræer skal helst skæres i grenene tæt ved stammen. Hvis man blot skærer de øverste grene af, så sætter træet lynhurtige nye grene, der hvor du har skåret. Og det er en rigtig dårlig idé at begynde at skære i træet om efteråret, hvor det ikke vokser lige så hurtigt. Derfor er det vigtigt at tage nok grene af i foråret.

Desuden er der mange, der vælger at plukke nogle af de tidligste frugter af på disse træer. Det skyldes, at blommerne bliver sødere og saftigere, hvis der ikke er nær så mange, som træet har tendens til at sætte. Hvis man plukker lidt ud i træet henover sommeren, så får man saftige og smagfulde blommer i slutningen af august.

blommer