Det virker umiddelbart meget eksotisk med figentræer i en dansk have, men det er faktisk ikke helt umuligt.

Der er nogle retningslinjer, du bør følge – og så kræver det også noget held i forhold til vejret.

Køb dit eget træ her

Egner alle figentræer sig?

Det er langt fra alle af de omkring 800 figensorter, der findes, der egner sig til at give frugt i Danmark. Derfor bør du lede efter en sort, der er modstandsdygtig over for vores klima.

Den sort, som er mest udbredt som frugttræ herhjemme, er sorten Ficus carica. Dette træ klarer det danske klima fint, og kan bære frugt. Det bliver dog ikke helt så stort, som det ville kunne blive i andre klimaer. Lær mere om dette frugttræ.

Figentræer kræver sol, og der er forskel på, hvor i landet der er flest solskinstimer. Derfor gror det såkaldte bornholmske figentræ ganske godt på solskinsøen. På Falster, Lolland og det sydfynske øhav vil det også have gode vækstbetingelser.

Uanset hvor i landet, du bor, så skal du placere dit figentræ i læ og op ad en sydvendt mur.

Drivhuset er selvfølgelig også et godt sted. Det trives også fint indendørs og i udestuen.

Køb dit eget træ her

Hvordan skal figentræet passes?

Selv om antallet af lune soltimer er afgørende for dets vækst og udvikling af frugter, så er der også nogle tricks til, hvordan du passer det bedst.

Du kan for eksempel sørge for dette:

  • Placer træet i læ og i sol
  • Sæt det evt. i et espalier
  • Beskær rodnettet, så træet ikke bruge mere energi på at vokse end på at udvikle frugter
  • Sæt gerne træet i en krukke
  • Klip de blade af, der skygger for frugterne
  • Beskyt træet imod hård frost ved at dække rødderne til
  • Beskær træet korrekt
Køb dit eget træ her

Hvornår og hvordan beskæres et figentræ?

Det bedste tidspunkt for beskæring er i maj måned. Her kan man se, om nogen af grenene har taget skade af frosten. Det er dem, der primært skal skæres bort.

Du kan også med fordel skære de grene, der er blevet lange, tilbage. Herefter vil træet vokse flittigt. Du kan godt beskære på andre tidspunkter af året, men maj er det bedst egnede tidspunkt.

Tænk også på træets form, når du beskærer. Det er vigtigt, at det gøres, så træet står flot og harmonisk efter beskæringen.

Beskær ikke de grene, der er blevet tykke. De kan have svært ved at hele pænt.

Køb dit eget træ her

Kan man formere sit træ?

Det er muligt at tage stiklinger af denne figensort.

Det gøres ved at klippe en gren af i begyndelsen af vinteren. Det skal være før, der kommer frost. Stiklingerne opholder sig indendørs i løbet af vinteren i et køligt og fugtigt rum.

I det tidlige forår sættes stiklingerne i potter i vindueskarmen, og når de er blevet større og stærkere, og vejret er blevet lunere, så kan de sættes udenfor, indtil de kan klare at blive plantet ud i krukker eller direkte i jorden.

Et nyt lille figentræ vokser ikke specielt hurtigt, og det er flere år om at kunne bære frugt. Til gengæld er det himmelsk, når du kan sætte tænderne i en hjemmedyrket figen.