m234

Tænker du af og til, at det ville være toppen, hvis du kunne være deltager i et haveprogram eller vinde en total make over til din have?

De tanker kommer nok mest, når du i dagevis har knoklet med at få sat skik på din have, og du nærmest ikke kan se det.

At holde en have kræver meget arbejde, og hvis du gerne vil anlægge den helt om, så kan det være et fuldstændig uoverskueligt projekt. Her kan du få et par tips til, hvordan du kan gribe opgaven an.

Lav en plan

For at få en form for overblik over din have, kan du lave en plantegning af den. Lav den i det rette målestoksforhold, så du bedre kan forestille dig, hvordan haven skal ende med at se ud.

Når det er gjort, og du kan se, hvor huset og eventuelle skure er placeret, så forestil dig, at haven var helt jomfruelig og lige til at gå i gang med at anlægge. Det kan være svært at abstrahere fra det, der står i den nu, men prøv.

Inddel så haven i mindre dele. Det kan være med til at skabe overblik og til, at det ikke bliver for stort og håbløst at gå i gang med. Hvis du arbejder dig igennem et mindre område ad gangen, så kan du holde fokus på det.

Anlæg af have

Gå i gang med arbejdet

Hvis du ikke bruger store maskiner og magi, som i fjernsynet, så må du indstille dig på, at du ikke bliver færdig med at gå hele haven igennem på en sæson. Med mindre din have er meget lille, så kommer det til at tage årevis at arbejde den hele igennem. Husk, at det er en proces, og at haven er levende, så du ikke altid kan have fuld kontrol over den.

Sæt nogle realistiske mål for din gennemgang af haven, og regn med, at de nok ikke holder. Det tager altid længere tid, end man tror. Til gengæld bliver glæden over at have anlagt en del af haven lige efter din plan og din smag så meget større, når du er kommet i mål med det.

Få hjælp udefra

Har du ikke den nødvendige tålmodighed til sådan en flerårs-plan, så er der nogle genveje, du kan benytte dig af. Du kan for eksempel betale dig fra noget af det ved at hyre en anlægsgartner. Står der ikke lige sådan en udgift på dit budget, så kan du måske overtale venner og familie til at give en stor hånd med.

Du kan også leje en bobcat og få ryddet en del af haven. Har du held i spil, så kunne du enten spille lotto eller begynde at spille på 888casino. Forestil dig, hvor meget haveanlæg du kan få for en stor gevinst.

Haveredskaber