Sommeren, solen og varmen står snart for døren endnu engang. Og det betyder, at vi danskere i stigende grad rykker udenfor og opholder os i haven. Står du over for en kommende havefest for hele familien eller vennerne? Eller trænger din have generelt set bare til en kærlig hånd? Uanset hvad gælder det om at trække i arbejdshandskerne og komme i gang med at gøre din have sommerklar.

Dette kan dog være lettere sagt end gjort. For hvor skal du overhovedet starte og slutte? Hvis du mangler lidt inspiration og hjælp til at komme i gang med havearbejdet, bør du læse med her. I dette indlæg sætter vi fokus på tre indsatsområder i haven, som du som minimum bør tage fat i, hvis haven skal stå skarpt til den kommende sommersæson.

1) Plænen – få trimmet græsset (jævnligt)

Det første indsatsområde, vi vil rette blikket mod, er selve græsplænen. De fleste haver er udstyret med et grønt græsareal, og her gælder det om at passe og pleje græsset, så det ikke bliver alt for højt, irriterende og grimt at se på. Hvis du lader græsset gro frit, vil haven hurtigt få et sjusket helhedsudtryk, der emmer af, at du som haveejer bare lader det hele stå til og ikke går op i din have.

Derfor bør du trimme dit græs – jævnligt. Der er ikke noget som en nyklippet græsplæne, der giver din have et sundt og friskt look. Afhængig af plænens størrelse kan du anvende henholdsvis en håndplæneklipper og benzindrevet græsslåmaskine. Overvej desuden at investere i en græstrimmer, så du kan komme helt ud i kanterne og få trimmet græsset helt tæt omkring beplantningen.

2) Bevoksningen – få sollys ind i din have

Det andet indsatsområde handler om bevoksningen i din have. Rigtig mange har både buske og træer plantet i haven, og det kan hurtigt blive en lukket have, hvor trækroner og bevoksning skygger for solen. Hvis du gerne vil sikre sollys i haven fra morgen til aften, gør du således klogt i at klippe bevoksningen til efter behov.

Her er det afgørende, at du får erhvervet dig det rette udstyr, så du ikke belaster kroppen unødigt. Eksempelvis er det fornuftigt at finde en kraftig og træfsikker grensaks, så du effektivt kan komme den vilde bevoksning til livs. Mangler du inspiration til dette køb, kan du med fordel orientere dig i denne test af grensakse.

På den måde kan du nemt få dejligt sollys ind i din gave, så du kan ligge og solbade til sommer.

3) Bedet – sæt farve og flora på din have

Det tredje og sidste indsatsområde omhandler bedet. Måske du allerede har anlagt et bed, der bare trænger til lidt fornyelse og et friskt pust? Eller måske du påtænker at anlægge et blomsterbed, der kan pryde i haven? Uanset hvad er et blomsterbed en oplagt måde at skabe et sommerligt farvespil i haven.

Her er det vigtigt at overveje nøje, hvilken type blomster dit bed skal bestå af. Ønsker du nogle fine, farverige og sarte blomster, der tilskriver haven æstetisk ynde? Eller skal det være mere hårdføre planter, der ikke kræver særlig meget vedligehold? Et kæmpe (sommer)hit blandt danskerne er eksempelvis de klassiske hyacinter. Find inspiration til netop dine hyacinter hos Blomsterverden, eller gå på jagt efter en anden blomstersort, der matcher netop dine smagspræferencer.

Held og lykke med at gøre din have sommerklar.