Nogle er brune, andre farverige. De kommer i alle størrelser og faconer – store som små. Én ting har de dog alle tilfælles; de kan findes overalt i de danske haver, hvis bare man kigger efter dem. Havens højlydte sangere pryder det danske udemiljø både i by og på land. De får sommerens nætter og morgener til at lyde af liv og glæde.

Hvad er en havefugl egentlig? Den præcise definition på dette spørgsmål er svær at finde. Fuglene lever også i skove, på engen eller andre steder i Danmarks åbne landskab, men foretrækker ofte haver, da der her er føde og tryghed fra den vilde naturs rovdyr. Dette giver os muligheden for at betragte de mange forskellige arter på helt nært hold. Ofte kan fuglene ses ved foderbrætter, hvis der er fuglefoder at finde.

Øg antallet af fugle i haven 

Hvis du er endnu én af de mange danskere, som nyder havens vilde fugleliv, kan det være en fordel at etablere et foderbræt eller blot et fodringssted for at øge antallet af fugle uden for din dør. Flere og flere er begyndt at købe fuglefoder, for at hjælpe havens fugle i de koldeste måneder.

Fodring af fugle kan især være en god ide i vinterens kolde måneder, hvor fuglene kan have svært ved at finde føde. En stor majoritet af de almindelige nordeuropæiske havefugle, trækker nemlig ikke sydpå i modsætning til en stor bestand af nordens andre fuglearter.

Hvilket fuglefoder er bedst til havens fugle? 

Nødder såsom jordnødder eller andre bælgfrugter kan være en god invistering, hvis du ønsker at hjælpe din haves fugle med at finde føde. Jordnødder er fulde af smag og ekstremt rige på næring. Et andet godt alternativ kan være solsikkefrø. Solsikkens frø er en idel fodertype. Det høje olieindhold sikrer mange af havens fugle en stabil energikilde året rundt.