Det er ved at være den tid på året, hvor de er mange, der begynder at bruge tid ude i haven. Det er nemlig nu, at den skal gøres klar til sommerperioden, og det betyder, at der skal luges ukrudt, der skal renses terrasse, og der skal både sås, plantes, fældes og skæres til, således det hele kan nå at komme sig, før temperaturene bliver varmere. Er det noget, som du også kan nikke genkendende til? Så har du sikkert opdaget, hvor sorte hænder du har nogle gange i flere dage efter, at du har brugt nogle timer i haven.

Arbejde

Er det virkelig så godt at få jord under neglene?

For selvom man benytter sig af både handsker og specielle redskaber, mens man er i haven, så er det næsten umuligt at undgå at få jord under neglene, når man er i haven. Og det er noget, som der altid er blevet talt positivt omkring, idet det betyder, at man har arbejdet og gjort en indsats. Det viser, at man er aktiv, og at man ikke er bange for at tage fat. Og det er der mange, der sætter en stor ære i. Det er dog ikke kun positivt at få jord under neglene.

Partiklerne i jorden kan være fyldt med bakterier 

Når vi tager et lidt nærmere kig på jorden, er der nemlig også tale om mange bakterier og organismer, som man helst ikke skal indtage for eksempel. Og når ens hænder og især negle er fyldt med jord, kan det være svært ikke at komme til at indtage nogle af de partikler, som der findes i jorden. Det kan ske, fordi man lige tørrer sig i ansigtet, fordi man giver sig til at lave mad eller andet. Og det er noget, der kan give rigtig ondt i maven og mere eller mindre symptomer på sygdom. 

Sørg for at vaske hænder grundigt både under og efter havearbejdet 

Derfor handler det om virkelig at vaske hænder og opretholde en god hygiejne både før, under og efter, at man har være i haven og arbejde. Det er derfor en god ide at have en god sæbe og gerne en hård børste, som man kan skrubbe sine hænder med efter en dag ude. Men når det hele synes lidt for beskidt, er det også en fordel at vakse hænder jævnligt. Det afhjælper for eksempel, at der kommer jord på den dåse sodavand, som du skal til at drikke af, og at der er noget på det æble, du skal til at tage et bid af.

Hygiejne

Hav altid en god håndsprit med dig i lommen

Derfor er det en god ide at være udstyret med en god og kvalitetssikret håndsprit, når du tager i haven. På den måde har du nemlig en let adgang til noget, der let og hurtigt kan fjerne den store belægning af skidt og snavs, som du måtte have på dine hænder, men det er ikke nok. Spritten er nemlig også med til at nedbryde de bakterier, som der måtte være i jorden og de planter, som du arbejder med, og det betyder, at det pludselig bliver mere sikkert for dig at spise og drikke med de hænder, som der har været dybt begravet i jorden. Og så er det pludselig helt okay at få jord under neglene igen.