Som et af ganske få ting er internetabonnementer faktisk billigere i Danmark end i de fleste andre af verdens lande. Men når det kommer til kvaliteten af vores internetforbindelser, ser det desværre ikke så godt ud. Her halter vi tydeligt efter mange af de lande, vi plejer at sammenligne med.

Det gælder desværre ikke kun Udkantsdanmark. Selv i tætbefolkede byområder kan du risikere at have en relativ dårlig internetforbindelse. Hvor der ikke er fiberforbindelser eller kabel TV, kommer internettet igennem telefonstikket. Her bider fortiden os i halen. Fordi Danmark har været tidligt ude med at få telefon ud til befolkningen er mange af kobberledningerne ældgamle.

Gamle kobberledninger giver langsomt internet

Det er meget begrænset, hvor megen båndbredde disse gamle ledninger kan klare. Derfor har mange husstande i dag internet, der er begrænset til omkring de 10mb/s eller endnu værre, selvom du måske betaler for en meget hurtigere forbindelse.  10mb/s tillader stadig video streaming, men ikke i den bedste kvalitet. Hvis du har installeret en vpn forbindelse så kan du også se om det er den der hænger med en lang som server eller lignende, som har sat en prop i systemet.

Der er sådan set ikke meget, du kan gøre ved telefonledninger udover at få en fiberforbindelse.  Men der er også andre flaskehalse, som gør din internetforbindelse dårligere. Og dem kan du godt gøre noget ved.

En af de mest oplagde flaskehalse er routeren.

Wifi-i-haven

Routeren får du af din internetudbyder

Som regel er den router, du får af din internetudbyder, når du tegner et abonnement, gratis. Mange udbydere bryster sig med, at du får en router til en værdi af x hundrede kroner for et opkoblingsgebyr på måske 90 kroner. Det lyder som en god handel. Og det er det også i forhold til, at du kun betaler 90 kroner.

Men du får altid, hvad du betaler for. En router, som du får foræret af din internetudbyder, vil gøre sit job. Men det er helt sikkert ikke den bedste router, du kan få.

En ordentlig router vil forbedre dit internet. Den vil udnytte den teknisk mulige båndbredde optimalt, hvilket er særdeles vigtigt, når dit internet kommer igennem gamle telefonledninger. En god router giver dig også en bedre signalstyrke. Det hjælper især, når du vil nyde internettet i haven. Jo mere signalstyrke, jo længere er rækkevidden. Find en ny router her.

Routeren er din portal til cyberspace

Alle, der har WIFI, har en router, men langt fra alle ved, hvad den er og gør. Den tekniske forklaring er meget indviklet og for de fleste uforståelig. Her kommer den nemme forklaring:

Routeren omformer de digitale datapakker, der kommer igennem ledningsnettet til trådløse WIFI-signaler. Lige meget hvilket ledningsnet du har – fiber, telefon eller tv-kabel sendes al data i komprimerede pakker. Din ISP (Internet Service Provider), internetudbydere som fx TDC, videresender al data fra fx Netflix i komprimerede digitale pakker. Det sker med næsten lysets hastighed.