Der er mange måder at indrette haven på. Der er nogle, som bedst kan lide en helt bar græsplæne, som bare skal slås en gang om ugen og fungerer rigtig godt til en god gang fodbold. Nogle kan godt lide stringente blomsterbede, som er planlagt efter, hvornår de forskellige planter gror på året, mens andre bare lader det hele gro vildt. 

Det handler mest om engagement og om man er en ’gå i haven’-type. Så du skal først og fremmest vide, hvad du gerne vil have ud af din have, før du går i sving med havehandskerne på. 

skovl

Lav højbede til urtehaven

Hvis du gerne vil bruge din have til forsyning og praktiske formål, hvor der gror grøntsager, frugt, bær og urter – og der går måske endda et par høns rundt – er det en rigtig god måde at gøre have på. Her har du motivationen til at luge og gøre ved, fordi resultatet er nogle lækre madretter. 

Her er det en god idé at lave urtehaven til højbede. Det gør det sværere for dyr at spise frø og spirer, og det giver samtidig nogle bedre arbejdsstillinger, når der skal sås, luges og høstes.

Bedene pynter desuden smukt i haven og giver nogle flotte niveauforskelle, når man kigger ud over det grønne. De kan fås i træ, metal, sten og meget mere, så der er noget til enhver smag.  

Find små hyggekroge

Et andet godt råd til haveindretning er at udnytte de små kroge og hjørner. Der kan hænges en lille hængekøje mellem æbletræerne bagerst i haven eller sættes en bænk bag ved huset, med udsigt udover markerne – eller blot til naboen.

Der er ofte en masse uudnyttet potentiale i haven og meget areal, som er ubrugt og bare står til. Med nogle små hyggekroge rundt omkring, vil du formentlig få brugt mere af haven i løbet af dagen. Det kan være du tager morgenkaffen ét sted og middagsluren et andet.

gulerod

Byg et skur eller udhus

Det, der holder en have smuk og fri af rod, er ofte et godt haveskur til, at opbevare diverse redskaber, potter og maskiner. Du kan købe nogle færdiglavede skure, men du kan altså også bygge dem selv. Ofte er der et skur allerede, men det trænger måske til en kærlig hånd, før det rigtig dur til noget. Med gode råd og vejledning kan du selv sørge for byggeriet og spare penge på det. Læs mere her og skab dig et overblik over dit byggeri.