Kan man dyrke eksotiske planter som orkidéer og palmer i sit drivhus, tænker du måske? Ja, det kan man godt. Umiddelbart byder det danske klima ikke ligefrem på de ideelle vækstbetingelser for sydlandske planter, men med et drivhus ved hånden og lidt ekstra tilbehør kan du sagtens få succes med tropiske planter.

Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med dyrkningen af spændende og eksotiske planter i dit drivhus.

Drivhuset skal være i orden

Som det allerførste skal du have et godt gedigent drivhus. Drivhuset danner nemlig rammen om væksten for dine tropiske planter, og det skal derfor som det allervigtigste kunne holde på varmen og kunne skærme for storm og uvejr.

Har du allerede et drivhus i haven, skal du sikre dig, at vinduer og døre holder tæt, og at ruder og tag er solidt sikret. Det nytter ikke, at kold vind suser ind gennem sprækker i ruder og vinduer, eller at tung nedbør pludselig får taget til at revne eller kollapse.

Er drivhuset blevet for gammelt, så overvej nøje, om det ikke skal skifte ud med en ny og bedre model. Der findes et kæmpe udvalg af drivhuse, så det er en smal sag at finde en type og en størrelse, som passer til dine behov.

Juliana forhandler kvalitetsdrivhuse til rimelige priser. De danskproducerede drivhuse vil være en ideel ramme for alle mulige typer af eksotiske vækster.

De ideelle betingelser for vækst

I de varme sommermåneder kan et almindeligt drivhus sagtens holde en temperatur, som dækker mange tropiske planters behov. Når det kommer til ydermånederne i det tidlige forår og det sene efterår, er solens kraft ikke nødvendigvis stor nok. Du kan heldigvis hjælpe lidt på vej ved at varme drivhuset op i disse måneder.

Opvarmning af drivhus kan gøres på flere forskellige måder. Hvis du har en el radiator, kan du sætte den op. Du kan også benytte en varmeblæser. Hvis du har lyst til at bruge lidt mere tid og penge på projektet, kan du lægge varme i drivhuset eller opsætte en brændeovn.

Hvis du vælger at varme dit drivhus op, så husk at isolere det, så al varmen ikke går til gråspurvene udenfor.

Når vinteren nærmer sig, og der er risiko for kulde og frost, skal du skærme dine planter. Det kan du enten gøre ved at sætte dem i et frostfrit rum. Det kan enten være i en isoleret garage eller nede i kælderen. De mere hårdføre planter kan blive stående ude i drivhuset vinteren over, hvis blot du sørger for at isolere dem godt. Det kan du gøre ved at dække dem med bobleplast eller grangrene. Du skal også sørge for at isolere krukken eller plantekassen, som planterne vokser i. Til dette formål kan du benytte flamingo eller bobleplast.

Forslag til tropiske planter, der egner sig særdeles godt til drivhus

Tropiske planter og blomster vil pryde drivhuset og give det en sydlandsk stemning, som emmer af sol og sommer. Du kan prøve med eukalyptus, som primært vokser i Australien. Eukalyptussen vil du kunne dyrke som en mindre busk i drivhuset.

En flot blomst, som vil gøre sig rigtig godt i en krukke, er hibiscus. Planten kaldes også hawaiiblomst, og det er ikke uden grund. Blomstens flotte farver giver nemlig associationer til tropiske øer og store blomstrende planter.

Hvis du gerne vil kunne høste lidt frugter, kan en eksotiske plante som ananaspalmen sagtens gro i dit drivhus. Udover et anderledes og sydlandsk udseende smager denne frugt fantastisk og vil kunne imponere dine gæster. Kiwi er også et godt bud på en spændende tropisk frugt til drivhuset.