Den almindelige baghave, som vi kender den, er et lån fra naturen. Vi låner et stykke vild natur, og putter den i vores baghave. Levende dyr er ofte præsente i baghaven, ofte ligger der en doven hund i en hundesofa xl, eller lignende. Dyr i haven gør den ofte meget mere personlig, når hundene løber rundt, siger det samtidig noget om haveejernes ønske om dyrevelfærd og frihed. 

Ung hund

Haven er et lån fra naturen

 Adskillige baghave-ejere, kæmper med ukrudt, uønskede blomster og ødelæggende småkryb. Selvom det lille stykke natur, vi har til rådighed, kommer med små, uønskede gæster bør vi omfavne dem, for de er betingelsen for den lånte natur. Det kan være dybt frustrerende at kæmpe med buske og hække, i ønsket om at ville påføre dem bestemte former og størrelser. Anstrengelserne kommer, i mange tilfælde, af ukrudt og naturens egen vilje, der ofte ikke er helt den samme som haveejerens. 

Gør haven mere personlig med enkelte installationer 

Baghavens ønskede funktion varierer fra husholdning til husholdning. Nogle ønsker en have der kan fungere, primært med praktiske formål, som at skabe mulighed for udendørs bevægelse. F.eks. er en trampolin eller et gyngestativ i haven, gode muligheder for børn at udfolde sig på. Nogen ønsker sig måske en mere æstetisk have, med smukke blomster og en god udsigt. Der er mange muligheder for baghavens udtryk, herunder er et par ideér nævnt. 

Haveblomster

Få et mere æstetisk udtryk i baghaven

Nogle haveejere ønsker sig japansk løn, andre et bed med tomat, gulerod og andre grøntsager. Som så mange andre ting vi gør, er vores have et udtryk for hvem vi er som mennesker. Er haven overskuelig og velplejet? eller ligner den nærmere en vildtvoksende jungle? Gamle japanske traditioner, sætter fokus på havearbejdet, som en form for indre, sjælelig pleje såvel som haveplejen. Hvis det er denne form for meditativ have, du ønsker, bør du anskaffe dig nogle smukke blomster eller træer, du har lyst til at kere om. 

Kan man få både den praktiske og æstetiske have? 

De fleste har oplevet hvad dyr i en have kan gøre, for oplevelsen af haven. Med en konstant klukken fra en hønsegård, skabes der en fornøjelig og hyggelig stemning i haven. Levende dyr i haven, som en hund, der daser på en hundesofa XL, kan samtidig være med til at skabe et livligt miljø, og et rart sted at befærde sig i. Der kan dog sagtens være plads til både leg og smukke omgivelser i haven, så længe det prioriteres rigtigt. Et fif hertil, kunne være at lade et areal være frit, til leg og spil, og have blomster eller træer i yderkanten af haven. Og så en flot hundesofa XL, som hunden kan sove i, når alt energi er opbrugt.