En omhyggeligt anlagt havedam er en fornøjelse at kigge på og for mange hobbygartnere er det et sted at opholde sig og slappe af. Man bør dog altid have med i sine overvejelser, at en dam er et følsomt økosystem i miniatureformat. Kommer enheden i ubalance, vil det føre til overdreven algevækst, og fiskene, der lever i bassinet, udsættes for sygdomme. For at undgå dette bør ejeren af havedammen være tilstrækkelig opmærksomme på emnet dampleje.

 

Hvorfor havedamme er så sårbare

 

En havedam kan nemt komme i ubalance. Det gælder især, hvis der holdes fisk i den. Fiskene spiser trods alt ikke kun deres mad, men forretter også deres nødtørft i vandet.

 

Madrester, fiskenes efterladenskaber og døde plantedele forurener vandet i dammen. Dette fremmer væksten af ​​bakterier og andre uønskede mikroorganismer, samt den voksende udbredelse af alger i dammen. Uden tilstrækkelig dampleje er det normalt kun et spørgsmål om tid, før fiskene bliver syge.

 

Et damfilter hører til det grundlæggende udstyr

 

For permanent at levere gode vandværdier og holde økosystemet i havedammen i balance er et damfilter normalt uundværligt. Vandet fra dammen løber gennem filtersystemet via forskellige filterenheder. På den måde er det ikke kun smudspartikler, der indsamles, men også bakterier og overskydende næringsstoffer bliver nedbrudt.

 

Filtreringen sker oftest i flere trin. Det mekaniske filtersystem tager sig af indsamlingen af ​​smudspartikler, og det biologiske filtersystem har til opgave at fjerne overskydende næringsstoffer og skadelige bakterier fra havedammen. Til sidst bliver det færdig-filtrerede vand ført tilbage til havedammen.

 

Damfiltre findes i forskellige varianter og størrelser. Ved køb skal du sørge for, at filtersystemet passer til din havedam. Når det handler om krav til ydeevne, spiller fiskebestandens størrelse i havedammen en særlig rolle.

 

Er regelmæssige vandskift i havedammen fornuftigt?

 

Mange ejere af havedamme stoler på, at regelmæssige vandskift bidrager til en konstant vandkvalitet. Men faktisk gør brugen af denne fremgangsmåde mere ondt på det følsomme økosystem.

Det skyldes, at vandet i havedammen ikke kun indeholder skadelige, men også nyttige bakteriekulturer, som bliver ødelagt ved konstant at udskifte vandet. Som resultat deraf forværres vandværdierne og algevæksten i stigende grad. Foretrækker du konstant at udskifte vandet i din havedam i stedet for effektive dampleje-metoder?

 

Alger i havedammen modvirker

 

Det er helt normalt, at der findes alger i havedammen. Men tager de overhånd, er det ikke kun et synligt problem. Dertil kommer, at algevækst også er i stand til at skade fiskene i dammen og endda resultere i en livstruende iltmangel.

 

Overdreven algevækst bliver blandt andet begunstiget ved direkte sollys i årets varme måneder, og en for høj fiskebestand begunstiger yderligere faktorer, der spiller en rolle i denne sammenhæng, eksempelvis for store fodermængder, fosfatrigt postevand som bruges til at fylde dammen, eller endda nedbrydning af vandplanter og blade fra træer fra det omkringliggende område.

 

Afhængigt af algetype kan du modvirke alger i din havedam, eksempelvis med vandlopper, eller du kan manuelt fjerne dem med en algerbørste eller et fiskenet. Derudover kan brugen af ​​en velegnet algefjerner baseret på naturlige ingredienser hjælpe med at få algerne i din dam under kontrol.

 

Kemifrie løsninger til dampleje

 

Med de rigtige damplejeprodukter kan du få en stabil og optimal vandkvalitet og dermed bidrage til, at fiskene i din havedam har det permanent godt. I Aquaris-sortimentet i dyrefoderbutikken Der Zooexperte kan ejere af havedamme også finde en række effektive produkter, som de kan bruge til dette formål i tillæg til fiskefoder i høj kvalitet.

 

Blandt andet er følgende midler til dampleje tilgængelige:

 

● Havedam slamfjerner

● Algefjerner

● Filterstarter

 

Damplejemidlerne fra Aquariser uden kemi, så hverken dyr eller mennesker udsættes for unødvendige risici. Samtidig overbeviser produkterne med deres effektivitet og deres ukompliceret anvendelse. Alle tilgængelige damplejeprodukter kan anvendes til normale fiskedamme samt til koi-havedamme.

 

Konklusion om dampleje

 

Som du kan se, er en passende dampleje helt afgørende for en god vandkvalitet og fiskenes trivsel i bassinet. Med det passende damfilter og velegnede damplejemidler som f.eks. Aquaris-produkter, sikrer du trygt, at vandværdierne i din havedam kan forblive stabile, og at alger og skadelige bakterier ikke spreder sig ukontrollabelt.

 

Bemærk også, at fiskebestandens størrelse skal passe til dammen. Undgå derudover for store fodermængder såvel som at fodre med ringe og dårligt fordøjeligt fiskefoder, da både foderrester og fiskenes efterladenskaber belaster vandkvaliteten.