Sommeren er ved at være forbi. Sommerhus- og kolonihaveejere begynder at vende tilbage til deres vinterboliger og det betyder trængsel på skrotpladserne, den sidste trimning af hækken og plænen, lerfigurer og potter skal trækkes indenfor og vigtigst af alt så skal huset efterlades i den bedste renlighed så man kan tage imod det igen til næste års forår i en tilfreds tilstand.

Du har nok regnet ud hvad det hele betyder; årets efterårsrengøring står for døren, det er på tide at gribe om kost og spand, finde moppen og kludene frem så du kan efterlade dit sommerhjem i den reneste og mest behagelige forstand.

Tjenesten til dig selv

Man kan med lethed forestille sig logikken om hvorfor du dog skulle gøre hjemmet mere rent end hvad du sædvanligvis har gjort det. Du har kunnet leve i det oversete skidt de sidste par måneder, og det ser ikke så slemt ud; så hvorfor overhovedet gå i gang med at rense ovnen, vaske køleskabe, bruge de desinficerende rengøringsmidler m.m.?

Svaret ligger mere i den klassiske onde cirkel om, at man kan udskyde noget til dagen efter, men noget vil komme i vejen så hvad skader det at udskyde det igen og igen og igen… fortsætter det, hvad det vil gøre i cirklen om ikke andet, jamen så bliver lidt overset skidt til synligt skidt og udsætter du det stadig – hvad du jo lige så godt kan gøre – så begynder problemerne at hobe sig op.

Det er derfor at det er en god ting at gøre for dit fremtidige jeg, for efterlader du ikke hjemmet på et nulpunkt men i stedet med nullermænd i krogene, jamen så kan de plage dig når du smækker dig i sofaen efter at flytte ud i sommerhjemmet, og du er fuldkommen udkørt fra pakning og kørsel.

nøgle

For hele familiens skyld

Skal man i stedet kigge på det fra en anden vinkel, så vil renligheden af dit hjem have en stor indflydelse på helbredet i din husstand. Det er muligt at du er en der gør rent ugentligt og at dit hjem derfor har en renlighed over gennemsnittet, men hvis du ikke kommer rigtigt omkring i de oversete hjørner, når de overflader der er udenfor din rækkevidde, så lader du skidt vokse, og blive en langsom trussel for familiens helbred.

Når hjemmet er så rent som det netop vil blive efter en intens efterårsrengøring, så vil man fornemme et forfrisket og mere behageligt indeklima som man med tryghed kan tage dybe vejrtrækninger i.

Det er også klart at du bør prioritere at fortage disse sæsonrengøringer i vinterhjemmet for lige så vel at være en tjeneste for dig og familien når sommeren er overstået igen og de varmere boliger venter, og ja det er et trættende og irriterende projekt at skulle gøre tingene så grundigt, men forhåbentligt hjælper det at vide, at man gør det for andres sundhed og velvære.