Som moderne mennesker sker det desværre sjældnere og sjældnere, at vi kommer uden for hjemmets fire vægge, medmindre der er en god grund til det. Langt de fleste af os arbejder inden døre, og når først vi kommer hjem, er der pligter og ikke mindst en tillokkende sofa, der kalder. Der er dog fordele for kroppen såvel som sindet, hvis man kommer udenfor, og det gælder ikke mindst i vintermånederne, hvor vores naturlige niveau for D-vitamin bestemt ikke er for højt. Kommer man ikke ud, er det selvfølgelig associeret med inaktivitet, men derudover giver det også øget risiko for allergier grundet manglen på frisk luft, og så er det bare sundt for hjernen at komme ud. Det kan nærmest øjeblikkeligt måles på mængden af lykkehormonet endorfiner, når man træder uden for en dør. Her kan du se mere om, hvorfor det faktisk er en rigtig god ide at gøre lidt ud af haven og lave nogle hyggelige aktiviteter der.

haven

Brug haven som dit helle

Som nævnt i starten er det dog ikke altid nemt at finde hverken lysten eller muligheden for at komme udendørs frem. For rigtig mange er det dog en kæmpe hjælp, når først de indser, at man ikke nødvendigvis behøver at gøre det helt store ud af det. Det kan være sjovt at tage i skoven med vennerne eller at køre en lang tur på cykel. Det kan man bare ikke gøre dagligt, hvilket ellers er det der kræves, hvis man vil opretholde et nogenlunde sundt liv. Hvis man skal være udendørs så ofte og længe, som det kræves for en sund krop og et sundt sind, handler det altså om at skrue ned for egne og andres forventninger samt at finde på en masse undskyldninger for netop at komme ud.

Her oplever mange, at haven er et fuldstændig oplagt sted. Langt de fleste husejere har også en have, men det er sjældent, at der bliver gjort særligt meget ud af den. Langt de fleste steder rækker det kun til en sporadisk slået græsplæne og måske et par blomster. Begynder man at lægge lidt flere kræfter i sin have, bliver det dog hurtigt langt mere attraktivt at befinde sig i den, og så gør det selvfølgelig heller ikke noget, at havearbejde per definition er udendørs.

terrasse

Hyg i haven

Det kan være, at du vælger at plante flere blomster, hænge en hængekøje op eller måske endda anlægge stier og en interesse i haven. Det er nemlig alt sammen trækplastre i haven, som både du og eventuelle andre familiemedlemmer kan få glæde af. Det behøver dog ikke at være sundt det hele. Du kan jo med fordel indvie din nye terrasse eller i hvert fald din nyligt renoverede terrasse ved at invitere venner og familie over til et middagsselskab på terrassen i havens hyggelige omgivelser. Du behøver ikke engang selv at lave maden. I disse online tider, kan man nemlig sagtens få bragt kvalitetsmad lige til døren. Så behøver du kun at tænke på at gøre det hyggeligt for gæsterne og nyde din have.