Er der noget bedre end en have, som springer ud i foråret med smukke blomster og grønne blade på træer og buske? At have mulighed for at gå rundt i græsset og så småt begynde at pusle lidt i bedene?

Foråret er fantastisk, da det er ens betydende med liv i baghaven.

Men foråret kan også være en kold fornøjelse. Det er ikke altid lige behageligt at gå rundt udenfor i bedene, hvis temperaturen pludselig falder igen, eller hvis der kommer en uventet regnbyge.

Derfor bør du bygge dig en lille udestue, så du altid kan sidde og nyde synet af din have – selv på de koldeste dage.

En udestue kan have flere formål

En udestue skal ses som en lille forlængelse af dit hus. En udestue er ofte en form for bindeled mellem haven og huset, da udestuen bygges uden for husets ydre vægge.

En udestue er som regel en mindre udgave af din rigtige stue. Du kan have plads til en sofa, et lille bord og en lampe, men mere behøver du faktisk heller ikke. Det vigtigste er snarere, at du investerer i nogle store panoramavinduer, så du har frit udsyn til haven, og så du nærmest føler, at du sidder udenfor i naturen.

Du kan dog også tænke i andre baner med din udestue: For eksempel som et nyt kontor. Hvis du arbejder meget hjemmefra, og hvis du bruger det meste af dagen inde foran din computerskærm, kan en udestue være helt ideel. Så sikrer du nemlig, at du sidder så meget i solens lys som muligt.

have

En udestue behøver ikke at koste alverden

Du må dog ikke fortvivle og tro, at en udestue vil koste dig en bondegård. Der er ikke tale om, at dele af huset skal rives ned for at gøre plads til noget nyt, eller at du skal have fat i den store gravko.

Nej, faktisk skal udestuen bare ses som en lille tilbyggelse, og du behøver derfor ikke at tænke i varme, elektricitet og vandrør.

Prisen på en udestue kan variere meget. Det kommer helt an på dine behov og håndværkerens evner. Du bør derfor tage dig tid til at jagte den helt rigtige udestue-pris, der passer til dig og dine behov.

Hvem skal designe din udestue?

Det første, du skal beslutte dig for, er, om din nye udestue skal være en specialtegnet eller færdiglavet udestue.

De fleste vil nok vælge en færdiglavet udestue, da det er den nemmeste løsning. Du udvælger simpelthen ud fra et katalog, hvilken præfabrikeret udestue, du vil have, og så bliver den samlet og monteret hos dig.

Hvis du hellere vil sætte dit eget personlige præg på udestuen, kan du også få din udestue specialtegnet hos en arkitekt. Det er en del dyrere, men til gengæld vil du også få en udestue, der passer perfekt til dig.