Vi ved jo godt, at vi skal spise meget mere frugt og grønt, end de fleste gør. Det er ikke altid, at det lykkes i en travl hverdag, hvor det med madlavningen somme tider bliver en lidt mindre ambitiøs omgang.

Hvis du dyrker din frugt og dine grøntsager selv, så er der nok større chance for, at du får det brugt i din madlavning.

Bliv selvforsynende

Brug din have eller din altan til at dyrke de dejlige friske fødevarer, som helt klart er allerbedst, når det er af egen avl. At plukke eller grave op direkte fra voksestedet, det bliver bare ikke bedre. Dels så smager frugten, bærrene, krydderurterne og grøntsagerne meget bedre, når de har fået lov til at modne færdig, inden det bliver plukket eller gravet op, og dels er det en virkelig god fornemmelse at være selvforsynende.

Alt det gode, som solen og regnen gør for både smag og udbytte, det kan du simpelthen smage i dine afgrøder.

Grøntsager fra haven

Brug afgrøderne i maden

Du kan selvfølgelig nyde mange af dine egne afgrøder direkte, som de er. Og så kan du naturligvis også bruge dem i diverse retter. Grøntsager og krydderurter af forskellige slags er fine at bruge i både gryde- og bradepanderetter. Frugter og bær kan koges syltes eller rives og bruges i både forretter, hovedretter og desserter.

Gå på opdagelse i nogle gode opskrifter, som kan give dig inspiration til at bruge dine egne afgrøder i nogle af retterne. Det kan være, at de relevante ingredienser matcher det, som du har i din have, eller måske skal du komponere lidt videre på en opskrift, sådan at du får dem med i retten. Det kan give en bestemt ret et godt tvist, at du ændrer lidt på den givne opskrift.

Stærk smag, farve og lugt

Det, som du høster i din egen have, vil have en kraftigere smag og farve og en mere intens lugt. Det skyldes dels dyrkningsformen, som er helt naturlig, og dels det faktum, at afgrøden har fået lov til at stå at modne færdig i din have, inden du plukkede den.

Det er derfor en ekstra stor fornøjelse og smagsoplevelse at sætte tænderne i de friske frugter, bær og grøntsager, som du selv har avlet.

Også duften vil være mere intens end den, du kan opleve med frugt og grønt, som du finder i butikker. Det er også en stor del af oplevelsen, at afgrøderne dufter intens og frisk. Desuden ser de fuldmodne afgrøder også mere færdige ud end dem, der er modnet færdige i et drivhus eller på vej op igennem Europa – eller måske endnu længere væk fra.

Få sået og plantet alle de frugter, bør og grøntsager, som du har lyst til at have i din have, hvis du også har lyst til at opleve, hvor stort det er at kunne nyde dine egne afgrøder.

Gulerodskage