En prægtig have i Vestjylland fylder 100 år

Med inspiration fra den kejserlige have i Wien startede eventyret for Lauge Laugesens og hans have. Vi skal 100 år tilbage, hvor der dengang var mere af den jyske hede end vi i dag kan finde. Lauge var en mand der forstod at bruge det han havde ved hænderne og gøre det til noget helt specielt. Deraf kom den smukkeste park som vi i dag kalder for Laugesens Have.

Få et historisk indblik i Laugesens Have

Læs historien om Laugesens Have her, hvor du kan få hele eventyret beskrevet med særdeles herlige detaljer, som kun gør det mere spændende at besøge Laugesens Have efterfølgende. Når først du har læst historien om Lauge og hans dengang knap så forståede visioner, vil du opleve at se flere af de detaljer der gør denne have så unik. F.eks. er stenene i hele haven fra området, men hver og én er blevet placeret med et bestemt formål.

Den dag i dag deles Laugesens Have med alle, men særligt gæsterne på det kursuscenter der i 1974 blev opført af Erling Heltboe, nyder godt af den smukke park der kredser sig hele vejen rundt om kursuscenteret.

Et kursuscenter midt i herlighederne

Kursuscenteret er hele tiden blevet moderniseret og har gennem tiden vokset sig større og større. Efter 3 udvidelser er centeret vokset sig til sammenlagt ca. 6500 etage m2. I blandt de 6500 etage m2 er der lavet et moderne og velindrettet køkken, hvor der er stor fokus på både leverandørerne og valget af råvarerne. Dette køkken er af den størrelse at det har mulighed for at bespise alle kursuscenterets gæster og når alle sengene er optaget, er der tale om 99 overnattende gæster.

Gæsterne kan som alle andre nyde haven, når det lyster og selve parken rummer da også en del areal, der kan benyttes netop i forbindelse med kursuscenterets gæsters behov. Nogle kommer til stedet for at opleve en form for teambuilding, så det kan derfor tænkes at man støder på personer som der hænger oppe under trækronerne på de smukke træer som parken har vokset store på de 100 år.

En have der tiltrækker selv de royale

Om der kommer royalt besøg i forbindelse med havens 100-års fødselsdag er svært at sige, men det skulle ikke være første gang at haven skulle forkæle royales øjne hvis det er tilfældet. Tilbage i 1928 er der nemlig dateret i gæstebogen for Lauge Laugesens Have, at der har været besøg af selveste Dronning Alexandrine.

Besøget skulle efter sigende ikke have været vist på forhånd, men uanset hvordan det hele skete så hjalp det Lauge Laugesens Have til et stigende antal besøgende og siden da har haven været en herlig turistattraktion for Vest- og Midtjylland på lige fod med f.eks. Himmelbjerget. På én sommer kom der helt op til ca. 30.000 gæster og besøgte haven.

Oplev haven uanset hvorfra i landet du kommer

Grunden til at stedet bliver besøgt af så mange er, at det ikke bare er en have eller hvad nogle vil kalde for en smuk stor park. Her er der tale om en historisk have, hvor detaljer afslører inspirationskilder og hvis man har undersøgt lidt om den vision som Lauge havde, så vil man helt klart opleve noget andet end bare en have.

Hvis du endnu ikke selv har besøgt Laugesens Have, så kan det være at det er her turen skal gå hen næste gang at solen skinner og du vil på søndagstur. Der kan fra hjemmesiden findes vejvisning men du kan også finde en direkte adresse som du kan taste ind på din GPS, hvis du bruger sådan én. Det er muligt at nå frem og besøge haven uanset hvorfra du kommer i Danmark og skulle du benytte el-bil, kan du få den opladet på adressen, mens du nyder godt af den smukke have.