For den moderne bolig er gulvet essentielt. Sammen med vægge og loft danner det rammen om den stil, du gerne vil have i dit hjem. Gulvets type og udseende skal sammen med væggenes farve støtte op om dine møbler og være med til at skabe den stemning, du trives i. Det er forholdsvis let at male vægge, loft, døre og vinduer i en ny farve, når du bliver træt af den gamle. Helt så let er det ikke at ændre dit gulv. Enten skal det skiftes eller – hvis det er et trægulv – skal det have en gulvafslibning og dernæst den efterbehandling, der får det til at se ud som du ønsker. Her får du lidt råd og inspiration til at vælge dit ønskegulv.

 

Gulvafslibning

Hvis du har et trægulv kan du afslibe det og dermed fjerne den efterbehandling, det har fået. Det er nemlig efterbehandlingen, der giver gulvet sin karakter. Du kan selv afslibe dit gulv, hvis du har lidt håndværksmæssig erfaring eller flair. Det gør det naturligvis billigere, end hvis du skal overlade det til et gulvsliberfirma. Uanset er det naturligvis ikke noget, du kan gøre så ofte som at male dine vægge. Godt nok kan et massivt plankegulv klare mange gulvafslibninger, men det er ikke godt for gulvet at gøre det for ofte. Et lamelgulv kan kun tåle 1-2 gulvafslibninger, så har du sådan et, skal du kun slibe det, når det er strengt nødvendigt.

 

Vælg med omhu

Fordi et gulv ikke er sådan lige at skifte, skal du vælge det med omhu, når du skal have et nyt. Det samme gælder den efterbehandling du vælger til dit trægulv når det er blevet slebet af. Du skal som skrevet i indledningen tænke på, hvilken stemning du ønsker i dit hjem. Mørke gulve for rum til at virke mindre og lyse gulve giver lethed til rummene. Der er også stor forskel på, om du vælger at have trægulv eller for eksempel klinker eller betongulv. Trægulvet giver et blødere look og giver en naturlig varme til rummene. Tænk på hvilken ramme du gerne vil skabe for dine møbler og andet inventar. Skal gulvet være råt, klassisk eller elegant?

 

Råt, klassisk eller elegant?

Med et trægulv kan du få både et råt og rustikt gulv, et meget klassisk gulv og et elegant gulv. Hvis du vælger et plankegulv i et rustikt look vil det skabe en temmelig rå baggrund for dine møbler. Er du mere til det klassiske, kan du vælge et gulv af stavparket eller planker, der ikke er rå i udtrykket. Det elegante gulv får du med et sildebensparket. Klinker kan også være mere eller mindre rå eller elegante i looket. Et skiffergulv hører til i den rå ende, hvor marmor klart hører til i den elegante ende.

 

Efter en gulvafslibning

Har du allerede et trægulv, men vil gerne ændre farven på det, skal du tænke over hvilken efterbehandling det skal have, når gulvafslibningen er udført. Et trægulv i en lys træsort for eksempel fyr, eg, bøg, ask kan blive meget lyst. Det kan næsten virke hvidt. Det bliver rummet koldere af, men hvis du gerne vil have en meget neutral og lys baggrund for dine møbler er det et godt valg. For at få gulvet så lyst skal det have en lak med meget hvidpigmentering. De fleste vælger at få deres trægulv behandlet med en lak eller olie med færre hvide pigmenter i. Det giver et lyst trægulv, der stadig har en varm træfarvet tone. Du kan også vælge at lade trægulvet beholde sin naturlige farve og undlade de hvide pigmenter. Så skal du efterbehandle med klar lak eller naturolie. Man vil under alle omstændigheder starte med at ludbehandle gulvet, så det ikke bliver gult og grimt i farven.