Foråret nærmer sig med hastige skridt. Dette betyder for mange husejere, at det er tid til at skulle i haven. Lige meget om din have er lille eller stor kan det godt være lidt af et arbejde, at få den gjort klar til foråret. Her kommer nogle gode råd til at komme godt i gang med havearbejdet, så din have bliver klar til forårets ankomst.

Oprydning og klargøring af haven

For at give din have de bedste betingelser i sæsonen, er der en række opgaver, der skal ordnes.

En af det første ting du kan gøre, er at få ryddet op i de planter, der ikke har overlevet vinteren. Der skal simpelthen luges grundigt ud i de døde planter for at de nye planter bedre kan gro.

Det er en god idé at lægge kompost og gødning ud i god tid, så du giver jorden et par uger til at blive klar til nyplantning.

Herefter kan du begynde at planlægge, hvad du gerne vil have i din have denne sommer. Undersøg hvornår i foråret de enkelte blomster, buske og træer bedst flyttes eller plantes, så de har de bedste betingelser.

Lækre råvarer

Køkkenhaven skal være i orden

Køkkenhaven kræver også en kærlig hånd i løbet af foråret, hvis du vil kunne høste grønsager og krydderurter hele sæsonen. Når køkkenhaven er luget, kan du begynde at lægge planer for, hvad du gerne vil have i den i år. Hvis du har kartofler eller jordbær kan det være, at de skal flyttes til et nyt sted. Overvej hvilke planter du fortsat vil have og hvilke nye du vil prøve kræfter med. Glem ikke at tage hensyn til nyttedyrene i din planlægning.

Når du har et klart billede af hvad der skal plantes, kan du købe dine frø. Der vil stå vejledninger på frøposerne, så du ved præcis hvornår og hvordan de forskellige frø skal sås, for at sikre at du kommer til at gro de bedste råvarer.

Vær opmærksom på dræbersnegle. Du kan evt. lave et sneglehegn rundt om din køkkenhave for at holde sneglene ude af dine afgrøder.

æbler

Gør hele haven forårsklar

Det er ikke nok bare at have styr på køkkenhaven og blomsterbedene. Hvis din have skal stråle, er du nødt til at rydde op og klargøre hele vejen rundt.

Et vigtigt punkt er terrassen. Sørg for at få fjernet ukrudt mellem fliserne. Hvis du har algevækst på fliserne, kan du være nødt til at skurre dette væk også. Herefter kan du fylde fugesand mellem fliserne. Det giver pæne fliser og bekæmper samtidig også fremtidigt ukrudt og algevækst.

Det kan også være en god idé at få tjek på dit haveskur. Måske dine haveredskaber trænger til en rengøring? Hvis der gror alger på træværket skal det skures væk med vand og børste. Evt. haveskuret kræver et par reparationer, der skal tages hånd om.

Hvordan ser havemøblerne ud? De kræver ofte også en ordentlig rengøring og måske endda også en algeskurring. Det er super rart at være på forkant med havemøblerne når solskinnet pludselig melder sin ankomst.