Der er efterhånden mange haveejere, der sværmer til rullegræs. Denne form for græs giver hurtigt et flot resultat, mens der kan gå lang tid, før du ser et resultat med selvsået græs. Herunder finder du alt, hvad du skal vide, når græsplænen skal have nyt liv.

Hvad er rullegræs?

Rullegræs er græs, som allerede er sået, skåret til og rullet sammen af dygtige fagmænd. Græsset kan derfor nemt flyttes til haven, hvor der vil være frodigt græs fra første dag af. Græsset vil være slidstærkt til brug efter få uger, mens der går flere måneder, før du har en flot græsplæne, hvis du selv sår græsset.

Når græsset skal anlægges, er det dog vigtigt, at jorden hverken er for våd eller for tør. Der ligger derfor en del forarbejde i haven, uanset om du ønsker rullegræs eller frø.

Få en fagmand til at hjælpe dig

Hvad end du bor på Sjælland, Fyn, Nordjylland, Midtjylland eller Sønderjylland er det muligt at få hjælp til rullegræsset. Det er vigtigt at jorden klargøres korrekt, inden græsset pålægges. Det kan derfor være en fordel at få professionelle til at lægge græsset.

Fordelene ved at få en professionel fagmand til at anlægge græsplænen:

  • Jordbunden klargøres korrekt
  • Du får sparring og råd
  • Du kan læne dig tilbage og nyde græsplænen

Det kan være tidskrævende at sætte sig grundigt ind i, hvordan jorden skal behandles, inden du lægger græsset. Når du får en fagmand ud til haven, er du sikker på at få en flot grøn græsplæne.

Der findes desuden flere forskellige sammenligningssider, hvor du kan indhente tilbud fra anlægsgartnere. På den måde kan du finde det tilbud, der passer bedst til dine behov.

Hvad koster rullegræs pr. m2?

Prisen for rullegræs er en del dyrere end, hvis du køber frø til en ny græsplæne. Der er allerede nogle dygtige fagmænd, der har brugt tid på at passe rullegræsset, og derfor er prisen også i den dyrere ende.

Prisen ligger mellem 25-30 kr. pr. m2, og den afhænger af, hvilken græstype og størrelse af areal du vælger. Du får dog som regel en billigere pris, jo flere m2 du køber.

Hvor købes rullegræs?

Rullegræs kan købes i diverse byggemarkeder og på planteskoler over hele landet. Det er derfor både muligt at få en flot og frodig græsplæne i haven i Aalborg, Ribe, Næstved eller på Amager.

Det er både muligt at bestille græs til levering, men du kan også bestille græs til afhentning. Rullegræs fylder dog meget, og en palle vejer omkring et ton. Det kan derfor være en god ide at lægge plader ud, så lastbilen kan køre ind i haven.

Hvornår skal rullegræs lægges?

Du kan med fordel lægge rullegræsset i maj og juni eller fra august til oktober. Græsset klarer sig bedst, når jorden er lidt fugtig og lun. Det er dog også muligt at lægge græsset i andre måneder. Temperaturen skal dog være over 0 grader, og jorden må ikke være for tør.

Det er altid muligt at få råd og sparring af en professionel fagmand, så du sikrer dig, at græsset vokser under de bedste forhold.

Forarbejde til rullegræs

Det er ikke umuligt at lægge græsset selv, men det kræver, at du har sat dig grundigt ind i arbejdet med græsset.

Du skal starte med at fræse området, så jorden løsner sig. Du kan bruge en fræser til at vende jorden, så den er klar til den nye græsplæne. Når jorden er gjort klar, skal du fjerne sten og ukrudt, som ligger i jorden. På den måde, vokser græsset under de bedste forhold.

Det kan desuden være en god idé at få lavet en jordanalyse. På den måde kan du se, om jorden indeholder nok næringsstoffer. Hvis jorden ikke indeholder den rette mængde næringsstoffer, kan du blande jorden med en plænedressing.

Det er også vigtigt, at jordarealet er plant, når du lægger græsset. Du kan bruge en havetromle eller gå med små tætte skridt for at få jorden plan. Til slut skal du sikre dig, at jorden er fugtig. Hvis jorden er meget tør, kan du vande den senest et døgn, før du lægger græsset.

Sådan lægges rullegræs

Når du får græsset leveret, er det en god idé at lægge rullegræsset ud inden for 12 timer. På den måde er græsset frisk, når du lægger det ud.

Det er desuden en god idé at starte fra en lige kant, når du skal lægge græsset ud. Du skal være opmærksom på at lægge rullerne meget tæt, så der ikke opstår sprækker. Dette gøres nemmest ved at lægge rullerne forskudt af hinanden. Til slut former du græssets kanter med en kniv eller en spade.

Hvor meget vand skal græsset have?

Når det nye græs er blevet anlagt, er det vigtigt, at du husker at vande det regelmæssigt. Det anbefales at du vander græsset lige efter, at det er blevet anlagt. Efterfølgende skal du vande græsset hver anden dag. Det er dog vigtigt, at du ikke overvander græsplænen. Derfor skal du holde godt øje med vejret. Det kan være nødvendigt at vande græsset mere i varme perioder.

Når græsset begynder at gro bedre fast til jorden, kan du begynde at vande plænen færre gange.