Når de frodige, grønne træer begynder at skifte farve til orange og brune nuancer, så er det ved at være tid til at sørge for vinterklargøring af haven. Men hvad er det helt præcist, der skal gøres, før haven står klar til at modstå den danske vinter? Det vil vi give nogle gode fif til her.

Tøm drivhuset og urtehaven

Noget af det første, der skal tages højde for, er urtehaven eller drivhuset. Hvis du lader planterne stå inde i drivhuset, vil de blot stå og visne og måske begynde at mugne, hvis de får fugt. Drivhusplanterne er etårs planter, hvorfor de ikke kommer igen næste år.

Er de færdige med at modne frugt og grønt, så er det derfor bare med at få dem af vejen, så der langsomt bliver ryddet op i takt med, at planternes nyttefunktion forsvinder. Alt efter hvordan det danske vejr arter sig, kan man dog komme helt hen i slutningen af september, hvor enkelte planter stadig kan høstes såsom tomater og peberfrugter. Nogle af de første planter, der er færdige, er jordbærplanter, der typisk ikke længere bærer frugt i juli/august.

Det skal dog nævnes, at nogle planter kan overleve i flere år, hvis de tages indendørs vinteren over og passes efter forskrifterne. Det gælder især små træer som eksempelvis citrontræer, der kan overleve i en god stor potte. Når drivhuset er ryddet og urtehaven gravet op, kan du have god samvittighed ved at lade det stå urørt indtil næste forår, hvor alt står klar, så du kan gå i gang uden en masse forberedelse. Se med i videoen her og få en visuel tur til klargøring af haven.

Fjern det sidste ukrudt, så de ønskede planter kan få den første næring

Sørg for at få taget de sidste krampetrækninger fra ukrudtet, da dette ellers kan virke dominerende, når forårssolen begynder at give næring til plantelivet i haven. Har du bede med etårs blomster, så få dem smidt til kompost, når de begynder at visne. Giv bedet en tur med et skuffejern og en rive, så det kan stå på stand by indtil der skal plantes blomster igen til foråret.

Beskyt de små og unge træer

Bor du i et område, der er plaget af rådyr eller harer, der gerne vil dine små træer til livs, så er det en god idé at sætte et trådnet rundt om planten, så den kan få ro vinteren over. Det er især sidst på vinteren, hvor føden for de vilde dyr er på sit laveste, at de gerne vil gå om bord i barken, hvilket de små træer har svært ved at holde til.

Ryd terrassen for møbler, ukrudt og blade

Som en næstsidste ting, tages havemøblerne ind. Man kan give terrassen en god tur, så den fremstår pæn hele efteråret og vinteren. Det indebærer en grundig fejning samt fjernelse af uønsket ukrudt. Til sidst kommer alt nedfaldet fra både frugttræer og især blade. Riv det sammen og smid det til kompost, så det ikke hvirvler rundt i haven de næste mange måneder, Med meget koldt vejr forsvinder det nemlig ikke bare lige af sig selv.