Der er stor variation i de danske, løvbærende træer, men lindetræet er sammen med bøgen nok en af de mest kendte og elskede. Overvejer du at købet og udplante et lindetræ i din have, så læs med her og bliv klogere.

Lindetræet kan kendes på sine fine, hjerteformede blade, der sidder mangfoldigt og lysegrønt på grenene og på de fine, lyse frugter og blomster, der kommer på træet en gang om året.

Det er et stort træ, der kan vokse sig op til en størrelse på 30 meter, hvis det får lov. Derfor er det ikke umiddelbart et oplagt valg til mindre haver – men det betyder ikke, at du skal gå helt udenom det af dem grund.

Hvor stort bliver et lindetræ?

Som skrevet ovenfor kan et lindetræ blive op til 30 meter i højden – og det er ikke et spinkelt træ. De grove, stærke grene gør også træet til et robust og kraftfuldt træ sin højde til trods.

Det betyder dog ikke, at du skal dreje væk fra gangen med lindetræer, når du er på besøg i planteskolen. Det fine træ kan nemlig sagtens beskæres.

Derfor kan du klippe og forme dit træ, så det kommer til at passe i den have du planer det i.

Kan man bruge lindetræer som hæk?

Ja, det kan man godt. Lindetræ er let at forme med beskæring, men det er ikke en hæk, der giver læ. På grund af grenene, der vil blive kraftige og krogede, når de beskæres i den grad, bliver der ikke skabt læ, som der vil blive med en ligusterhæk, men en hæk af lind vil dækkes tæt af smukke, hjerteformede blade.

Er der forskellige former for lindetræer?

Der findes mere end 20 forskellige lindetræer, men der er ikke den store forskel på dem af udseende.

I Danmark har vi dog kun tre forskellige arter:

  • Storbladet lind
  • Småbladet lind
  • Parklind

Fælles for dem er deres frugter og blomster og i vid udstrækning også deres udseende. Derfor er det mest en lille forskel i udseendet af det færdigt udsprungne blad, der udgør forskellen på de mange arter.

Kan lindetræer vokse alle steder?

Hvis du gerne vil have lindetræer i din have, skal du finde et sted, hvor orden er fugtig og gerne leret. Det er steder som det træet trives bedst. Selve lindetræet kan blive op til 300 år gammelt, så derfor er det en god ide at plante det et sted, hvor det kan stå mange år ind i fremtiden.

Dufter et lindetræ?

Om foråret, når træet blomstrer med sine små lysegrønne/gule blomster dufter det skønt. De fine, små blomster klynger tiltrækker desuden en stor mængde forskellige forme for insekter, der er gode for haven.
Lingetræets frø eller frugter er små nødder, der sidder i klaser med 2-3 i hver og flyver ned på græsset, når efteråret kommer. Det kræver sammen med bladene en tur med riven, hvis du gerne vil bevare græsset under træet.

Fakta om lindetræets betydning

Lindetræet har på grund af sine hjerteformede blade altid været forbundet med kærlighed. Derfor kaldes det også kærlighedens træ eller glædens træ. Fordelen ved lindetræet er, at det blive bestøvet af insekter og ikke vinden og derfor tiltrækker en mængde forskellige insekter, der kan hjælpe med bestøvningen af resten af haven.

Vil du vide endnu mere? Se denne video, som handler om, hvordan man kan beskære et lindetræ:

 


Indlægget udarbejdet i samarbejde med Hjemmeliv.dk
Læs mere om mulighederne for din have her.