HASSELTRÆ – ALT HVAD DU BØR VIDE

Når du planter hassel i din have, kan det både stå som et enkeltstående træ, som en busk eller som et hegn. Det er et godt træ til en have med børn, da der er rig forsyning af grene til fiskestænger, flitsbuer, pile, grene til at bygge huler, snobrødspinde og meget mere, og så giver det de skønneste, sunde og velsmagende frugter i form af hasselnødder. Men hvad skal du ellers vide om hasseltræer inden du planter et?

Køb din hasselbusk her

Herunder har vi samlet de fakta og den info, der er værd at have, inden du planter dit nye hasseltræ. Læs med og find ud af om det er det rigtige valg for dig.

HVOR KAN MAN PLANTE ET HASSELTRÆ?

Hassel trives bedst i jorden, hvor der er fugtigt og, hvor jorden indeholder mange mineraler. Den form for jord kender vi herhjemme blandt andet fra kanten af skoven, krat og halvskygge steder i underbunden.
Hassel er glad for at stå i almindelig havejord, der er næringsrig, men ellers er den meget taknemmelig, når det kommer til forholdene omkring. Træet kan plantes både i sol og halvskygge og i blæst eller regn. Generelt er det en taknemmelig vækst at have med at gøre.

HVORDAN BESTØVES ET HASSELTRÆ?

Hvis du gerne vil have mange nødder på dit hasseltræ er bestøvningen vigtig, så du skal sørge for at have to forskellige sorter, så du ikke skal bekymre dig om at få de små, fine hunblomster bestøvet. Hasseltræet er ikke selvbestøvende og kræver derfor pollen fra andre hasseltræer i nærheden, skovhassel kan også bestøve de storfrugtede hasler.

HVOR KØBER JEG ET HASSELTRÆ?

Som regel kan du finde et begrænset udvalg af hasseltræer i de almindelige havecentre, men alt efter, hvilken form og udnyttelse du ønsker af træet, skal du lede efter forskellige sorter.
Fælles for dem alle er nødderne, men når det kommer til væksten og mængden af beskæring er der stor variation. Derfor er det en god ide at spørge for, når du er på jagt efter et hasseltræ til et specifikt formål. Vil du springe havecentret over kan du besøge Plantecenter Fyn som gerne hjælper dig telefonisk eller via mail til at finde det rigtige hasseltræ til din have.

HVOR STORT BLIVER ET HASSELTRÆ?

Hvor du ønsker at plante dig hasseltræ har også betydning for, hvilken sort du skal vælge eller, hvor flittig du skal være med beskæringen. Et hasseltræ kan blive op til 80 år gammelt og 6 til 8 meter højt. Det er nemt at vedligeholde hassel, du beskærer det lidt, hvert eller hvert andet år, det gøres ved at du tager et par af de ældste grene, så der er plads til de nye skud. Derved holder du samtidig grenene unge og derved får du større udbytte.

HVAD KAN DU BRUGE DIT HASSELTRÆ TIL?

Alt efter behov har du mange muligheder for at bruge din hassel på mange forskellige måder. Alt efter hvordan du beskærer den kan du både bruge hassel som hæk, levende hegn, en lille skov på større områder eller prydtræ i haven.

Der er med andre ord ikke andet end fantasien og indsatsen, der sætter grænser.

SKAL ET HASSELTRÆ STÅ I SOLEN?

Du kan sagtens plante dit hasseltræ i halvskygge, men det betyder, at træet vil vokse opad i sine bestræbelser for at nå op i sollyset, samtidig vil der kommer færre nødder, hvis der mangler lys og luft til træet.
Når bladene på træet springer ud er det ikke meget lys, der skinner ned på jorden under træet og derfor vil være fornuftigt at plante noget der ikke behøver så meget lys under din Hasselbusk, det kunne for eksempel være Hasselurt eller Vinterglans, som begge har det bedst i skygge.

Ønsker du er smukt, alsidigt træ med sunde frugter og store anvendelsesmuligheder, så er hassel et godt bud. Det er et smukt træ, der kaster en kølig og skøn skygge om sommeren og giver nødder om efteråret. I vinteren kan du bruge grenene til at hænge julepynt på indendørs og om foråret kan du nyde de smukke ranker og små, fine hunblomster på træet.