En rimelig stor have er et stort plus, når du har en hund. Hunde har i endnu højere grad brug for motion end mennesker. Og med motion menes her simpelthen løb og mulighed for jagtlege. Hvis hunden ikke får nok udløb vil den blive fed, svag og helt sikkert også neurotisk. Vores moderne livsstil giver de færreste mennesker mulighed for at dyrke motion nok. Ikke engang til dem selv og så slet ikke for en deres hund. 

WHO anbefaler et dagligt minimum af 30 minutters motion for os mennesker. Dette skal ses som et absolut minimum. Det betyder ikke at du har en sund livsstil, men at du har en bedre chance for at undgå de værste livsstilsygdomme. 

Hunde får de samme livsstilsygdomme som os. Men for en hund er en halv times spadser gang helt sikker ikke tilstrækkelig motion. Dens stamfader, ulven, løber i gennemsnit 80km om dagen. Hvor stor en del af denne daglige motion kan du mon tilbyde din hund?

Men hvis du har en have, kan og vil hunden selv sørge for at få den nødvendige motion. 

landhus

Indret haven så din hund også bliver glad for den

Et af det største ulemper med at lade hunden bruge haven er dens efterladenskaber. Hunde nedstammer fra nomadiske dyr. Og dyr der ikke har fast ophold, har den vane at de dropper deres produkter hvor som helst. De kommer jo næppe til at træde i dem, fordi chancen at de kommer præcist det samme sted igen er meget minimal. 

Men hunde er også intelligente. Og de ville ikke tilsmudse et område som de opfatter som deres ”hjem”. På godt dansk – de skider ikke i deres egen gård. Fidusen er så, at lære hunden at haven også er dens gård. Det kan du nemt gøre ved at indrette et hundetoilet til vovsen. Det bør være et 4-5 kvadratmeter med sand eller let grus, hvor du skal lære hunden at gøre sin gesjæft. Det lærer de faktisk ret hurtigt. 

politihunde

Sørg for at din hund er sikker under biltransport

Den eneste sikre måde at transporter en hund i bil er at den sidder bagi, og at du har et gitter til bil, der kan forhindre at hunden skifter plads. Her er hvorfor:

Mange hunde kan godt nyde at køre i bil. Men at have en hund med i bilen er ikke helt uproblematisk. Især unge hunde kan blive til en fare. De mangler erfaring og kan let skræmmes i de uvante omgivelser. Eller de kan fristes til fx at hoppe ud af bilen, selv under høj fart. En hund har ingen fornemmelse for bilens hastighed. Den er ikke klar over at det ville være fatalt, hvis den hoppede ud af vinduet med 130 km/t. 

En anden fare er at hunden kan forstyrre dig under kørsel. Den hvis den har mulighed, kan den fx finde på at hoppe på dit skød, mens du kører. Enten fordi den trænger til et kram, eller fordi den blev skræmt af noget.