I dag er der megen fokus på sund livstil og velvære. Og så er der ikke til at komme udenom haven. Fordi haven er et indbegreb af sund livstil og velvære, og det på flere end en måde. 

En have kan have mange aspekter og anvendelsesmuligheder.  Tilbage i tiden, var haver forbeholdt de rige. Allerede for romerne var en smuk have et symbol på rigdom og magt. Romerne byggede nogle af verdens mest fantastiske haver nogensinde. Den berømteste romerske have er den berygtede kejser Neros have. 

Neros have er et aktuelt renoveringsprojekt i Rom. Man har for nyligt fundet nye dele af denne enorme antikke luksushave. Jo mere man opdager, jo mere forbavset bliver man. Især det tekniske interiør vækker beundring. Fx var der i haven et sofistikeret, tidsstyret vandspil der fungerede helt uden ure og pumper. 

vilde blomster

Fra luksus til hvermandseje

I dag kan næsten alle der ønsker dyrke en have. Hvis ikke du har hus med havegrund, kan du stadig leje dig ind i en kolonihave til små penge. Så findes der næsten ingen undskyldninger for ikke at dyrke en have. 

Der er mange slags haver:

  • Køkkenhave – en have hvor du kan dyrke dine egne grønsager og krydderurter
  • Prydhave – en have til at imponere venner og forretningsforbindelser
  • Sommerfuglehave – en have der er designet for at tiltrække sommerfugle og andre insekter. Særdeles vigtigt, og op i tidsånden, nu hvor insekternes eksistens er under pres.
  • Terapihave – det er nu videnskabeligt bevist at haver har en helende virkning på mange psykiske lidelser. Havefolk har altid vidst dette, men nu er tiøren også faldet for videnskabsfolkene. 

Læs mere på helseboost.dk om sammenhænget mellem haver og sundhed, og mange andre sundhedsrelaterede emner.

Dette er kun et lille udpluk af havetyper. Der findes mange flere, og så er vi endnu ikke kommet ind på stil og design. Det er ikke kun havens design, men også dens interiør der bestemmer både stil og formål.

Interiør til haven

Den bedste have ville ikke være ret meget uden møbler og andet interiør. Indretningen af haven bestemmer i stort omfang stilen. Men også hvad haven kan bruges til, er afhængig af indretningen. 

En bekvem havesofa indbyder til afslappede stunder med en god bog. Et klassisk arrangement af støbejerns havebord og stole derimod er god til at invitere gæster på kaffe. Men det lægger ikke op til at de bliver hængende resten af dagen. 

Det er også vigtigt at dit udendørs interiør harmonerer med dit indendørs interiør. Haven er sådan set en udvidelse af dit leverum, bare udendørs.

Her kan du finde udendørs boliginteriør på udsalg. Der finder du masser af interiør fra kendte danske og internationale designere, til fantastiske priser. 

havestole med krukker og bord

Din stil er dit visitkort

Der er utallige muligheder for at indrette din have. Husk at den stil du anvender, er en slags visitkort. Det er igennem din indretning, andre mennesker vil se og bedømme dig. Derfor er det vigtigt at din indretning, både dit udendørs og indendørs interiør harmonerer med din personlighed. 

I Japan er det interessant nok lige omvendt. Der bruger man klassiske design elementer og designprincipper med det formål at de skal præge din personlighed. Meningen er at indretningen af dit leverum, både indendørs og udendørs, skal hjælpe med at gøre dig til et bedre menneske. 

Og det er i hvert fald ikke at afvise. Det er ikke kun vores personlighed der præger vores interiør. Det fungerer også omvendt. 

Hvis ikke du tror på dette, besøg engang en Zen-have.