En god nattesøvn er altafgørende for, at vores krop og sind fungerer og agerer optimalt. Uden den retmæssige søvn vil man udover træthed opleve alt fra koncentrationsbesvær til utålmodighed. I værste fald kan der også komme følgesygdomme på tale. Vigtigt er det derfor, at man dagligt opnår den rette mængde god og dyb nattesøvn for dermed at give kroppen plads til at lade op og begynde på ny. I denne artikel har vi derfor samlet en række gode råd til, hvordan du bedst muligt får sovet igennem hele natten.

Der kan være mange årsager til, at man lider af søvnbesvær. En af de væsentligste årsager er formentlig stress eller anden form for uro i kroppen. Hvad mange måske ikke tænker over er, at ens seng ligeledes udgør en vigtig faktor i forhold til ens søvnkvalitet. Sover man ikke i en seng, som er tilpasset ens behov og kropsform, kan det forårsage en ringe nattesøvn.

Oplever man derfor ofte at vågne flere gange i løbet af natten, kan det være, man skal begynde at kigge efter en ny seng. Du kan begynde informationssøgningen allerede i dag inde på sengeguruen.dk, hvor du finder en række gode oversigter over diverse sengetyper.

Vælg en ordentlig seng

Der findes et stort udvalg af forskellige sengemodeller, design og mærker, som ligeledes varierer i både kvalitet og pris. Det kan derfor være svært at vurdere, hvilken seng der er den rette for en, og hvilken som hermed er værd at investere i. Vigtigt er det, at man har sine egne behov for øje. Hvilken seng der er den rigtige, kan være meget individuelt fra person til person og afhænger af flere faktorer.

Kontinentalsenge

Kontinentalsenge er en højkvalitetssenge, hvor komfort er i højsædet. Her får du ikke blot nydelsen af en enkelt madras men derimod hele tre. Kontinentalsenge består af både en boxmadras, en springmadras og en topmadras. Kombinationen af disse tre madrasser skaber en skøn komfort og støtte, som vil bidrage til den gode søvn.

Elevationssenge

Hvis man udover at sove benytter sengen i forlængelse af arbejde eller læsning, kan det være fornuftigt at investere i en elevationsseng. Her har man mulighed for at indstille sengen efter behov og således opnå den optimale støtte. Ligeledes kan en elevationsseng være særdeles anvendelig, hvis man lider af en anden form for skavank, der gør, at man har brug for at kunne nå frem til den helt rette stilling.

Dobbeltsenge

Oplever man at fylde meget, når man sover, eller har man tendens til uro, kan en dobbeltseng være løsningen. Med en dobbeltseng tillader pladsen rig mulighed for at boltre sig, hvorfor man ikke vil føle sig begrænset i at opnå den rette sovestilling. Hvis man ligeledes har en partner, man deler seng med, kan en dobbeltseng være ganske praktisk, da der hermed skabes rigeligt med luft til begge parter.

Pas på rygsøjlen

Den forkerte sovestilling, kan få stor betydning for kroppens funktion senere hen. Ligger man forkert, kan man hurtigt forvride større dele af kroppen og skabe langvarige smerter. Særligt er det en tendens, at man forårsager rygsmerter, hvis kroppen ikke ligger korrekt placeret på madrassen. Overordnet gør det sig gældende, at kroppen skal ligge ret op af madrassen. Dette vil sige, at ens lænd ikke må løfte sig fra madrassen men derimod skal være helt ret.

En måde hvorpå man kan undersøge, om ens seng samt topmadras lever op til dette, er ved, at føre sin hånd ind under lænden. Er dette lettilgængeligt, bør man enten overveje at sin seng eller madras. Når lænden løfter sig fra madrassen, vil kroppen ubevidst bruge en række større muskler på at holde sig oppe, hvilket ikke er sundt.

Invester i en ordentlig topmadras

Lige såvel som en seng har stor betydning for ens søvn, har ens topmadras det også. Der kan derfor være mange fordele forbundet ved løbende at udskifte sin topmadras og investere i takt med, at den trænger til det.

En topmadras har en kortere udløbsdato end en seng, hvorved at man i takt med, at kroppen forandrer, bør overveje at investere i en ny. Med alderen har kroppen brug for en anden form for støtte, hvorved man eventuelt vil skulle have en topmadras med en større fleksibilitet eller fasthed. Dette alene har stor betydning for ens søvnkvalitet.

Tænk over hvordan du ligger

Generelt har vi en tendens hver især til at placere os i en fast sovestilling, hvor vi finder os bedst tilpas. Denne stilling varierer meget fra person til person, og det er derfor meget individuelt, hvordan man føler sig mest komfortabel. Denne sovestilling kan dog have betydning for ens valg af både seng og topmadras.

En forkert sovestilling kan være med til, at man vågner op med større gener i form af kropssmerter. Dette kan fx skyldes, at man har forvredet eller vendt kroppen på en forkert måde, overanstrengt nakken, eller ligget ovenpå en arm, hånd eller andet. Hav derfor i mente hvordan du ligger placeret, når du skal sove, da denne stilling kan have stor betydning for din søvn hele natten igennem.