Hvad enten du allerede ejer en have, eller du netop skal til at flytte i nybygget hus med tilhørende have, kan projektet med haveindretning virker stort og til tider uoverskueligt. Men sådan behøver det ikke at være. For både de mere erfarne og nybegynderne er der nemlig gode råd og tips at hente, når du skal i gang med at indrette din have. Læs med her og find inspiration til at indrette din drømmehave.

Drivhus

Et drivhus kan være til fornøjelse hele året rundt. Det pynter med sine flotte og frodige planter og frugter, der kan ses igennem ruderne udefra. Det er med til at give din haveindretning mere kant og variation. Og så er der bare en helt særlig atmosfære og duft i et drivhus, som kan hensætte dig til en sydlandsk stemning.

Der er masser af andre fordele ved at anskaffe dig et drivhus i din have:

  • Du kan dyrke mere eksotiske planter, som ikke kan trives i det danske klima.
  • Du kan indrette dit drivhus med sofa eller cafébord og bruge det til afslapning og afstresning.
  • Du kan forlænge sæsonen med hjemmedyrkede grønsager og frugter både først og sidst på sæsonen, da drivhusets lunere temperatur vil give dig et forspring.

Drivhuse fås i dag i alle størrelser og alle former, og det er vist kun fantasien, der sætter grænser for udseende og design. Det betyder, at du nemt kan finde et drivhus, der passer til netop din smag og din have. Det er blot at gå på udkig i diverse byggemarkeder eller endnu bedre på nettet, så du i ro og mag kan sidde derhjemme og finde det ideelle drivhus.

Halls greenhouses’ website finder du ikke kun kvalitetsdrivhuse, men du finder også masser af inspiration til valg og indretning af drivhuse. Du finder ligeledes montagevejledninger til drivhuse og får adgang til drivhusklubben, hvor du finder gode tips, brevkasse og blogindlæg – ja, kort sagt et forum, hvor du kan udleve dit drivhusliv og dine drømme.

Nyttehave

Det er ikke kun i et drivhus, at du kan udleve drømmen om at gro dine egne grønsager og frugter. Hvis du afsætter et areal til nyttehave, har du rig mulighed for at sætte kartofler, så ærter eller mere eksotiske grønsager som fennikel eller auberginer.

En nyttehave kan indrettes på mange forskellige måder, så inden du går i gang med projektet, bør du gøre dig nogle overvejelser omkring følgende:

  • Hvor stort et areal har jeg brug for? Eller hvor stor en del af min have prioriterer jeg at afsætte til nyttehave?
  • Hvilke grønsager ønsker jeg at dyrke? Og kræver disse grønsager særlige vækstforhold eller særlig meget plads?
  • Ønsker jeg at dyrke grønsager direkte på jorden, eller ønsker jeg at dyrke dem i højbede?
  • Hvor i haven bør min nyttehave ligge? Her er der mange faktorer, der kan spille ind på valg af placering: solforhold, vindforhold, adgang til vandhane, jordforhold, skyggeforhold, æstetiske forhold, adgang til kompost m.v.

Når først du har et nøje billede af dine behov og ønsker, kan du gå i gang med at anlægge din nyttehave.

Prydhave

En prydhave behøver ikke nødvendigvis at ligge for sig selv, da den som navnet antyder, er med til at pryde haven. Det ses efterhånden i mange haver, at man vælger at inddrage elementer fra prydhaven i nyttehaven, da det giver et smukt og alsidigt look. Hertil skal også nævnes, at der findes mange forskellige blomsterarter, der er både spiselige og dekorative på for eksempel desserter og kager.

Hvad kendetegner en prydhave? Dens primære funktion er at gøre haven til et smukt og dejligt sted at opholde sig, men derudover bidrager den med farverighed og mangfoldighed, alsidige dufte, forskellige teksturer samt rum til fordybelse og afslapning. Du kan variere udtrykket ved at plante bede med både lave og høje planter, da det er med til at skabe dynamik og variation. Du kan også vælge at anlægge et stykke græsplæne midt i det hele, da det kan være med til at skabe en ramme for et bed og en mulighed for uhindret at kunne bevæge sig rundt i haven og nyde alle dens indtryk.

Når først den overordnede plan for prydhaven er lagt, kan du udfylde den med en masse luksus-hængekøjer, bænke, cafeborde, parasoller, shelter. Det er bare at komme i gang med at drømme.