Når du spiser en fersken om sommeren, der er sød, moden, saftig og smager af sydens sol og sommer, er det muligt, at få den fornemmelse direkte i din egen have, fra dit eget ferskentræ.

Ferskentræet kræver ikke særlige meget havekendskab eller havearbejde og vil være dig meget taknemmelig for lidt gødning fra køer, hest eller god fed kompost. Med start gødning tidlig forår og gerne en gang om måneden indtil sommer.

Af de almindelige sorter er der, dværgferskentræ, der bliver mellem 2-5 meter højt, der har en meget høj sødme i kødet og det almindelige ferskentræ, der bliver mellem 5-8 meter højt, der hvis man plukker frugten lidt tidligt, kan få variant af smagen. Fra lidt hårdt kød med lidt bitterhed, til blødt kød med enorm sødme.

Begge ferskentræer kan både gro i drivhus, nok et højt et for det almindelige ferskentræ eller ude i haven, hvor solen rammer mest.

Plantningen af ferskentræet skal ske tidligt forår, efter frosten. Grav hullet så rodnettet og lidt af stammen dækkes. Sådan 10 cm fra rodnettet og op, idet ferskentræets stamme gror hurtigt det første plante år. Planter du det op af en husmur, kan det komme i blomst for tidligt og dermed kan ferskentræet miste sin kraft og skabe mindre frugt.

Da en husmur, er varm og vil give ferskentræet en følelse af, at nu er det sommer, så skal vi blomstre.

Plant det ude i haven,  eventuelt på en skråning, eller en mindre høj, hvor ferskentræet kan stå lidt på skrå, da frost og sne vil glide af bladene. Ferskentræet synes ikke om, når frost og sne bliver liggende på det. Eller ryst sne af det jævnligt.

Fjerner du de vinterskadet skud hurtigt, vil du få et ferskentræ, der danner kraftige erstatningsskud til foråret. Og lækre ferskner til sommer.