Det er mulig at plante denne træsort under danske forhold, hvor det typisk vil være et træ til pryd som følge af sin flotte blomstring i både hvide og lyserøde farver.

Mandlerne for nogle sorter er bitre i smagen og ikke spisevenlige i større mængder på grund af indholdet af blåsyre.

Dog er det muligt at finde et træ med sødmandler, som er spisevenlige. Dette træ blomstrer i det tidlige forår og ’lyser op’ i haven med unikke, lyserøde blomster.

Herunder kan der læses mere om både udplantning samt pleje af træet samt, hvordan du med fordel kan skabe de bedste vækstbetingelser for dit træ med sydlandske ’rødder’.

Værd at vide om mandeltræet

  • Det er muligt at dyrke to forskellige typer af mandler under danske forhold – hhv. ferskenmandel samt sødmandel
  • Træet hører til kirsebærslægten
  • Sødmandlen er den eneste sort, som ikke udvikler indhold af giften blåsyre
  • Træet er en løvfældende sort, som typisk bliver mellem 4-10 meter højt
  • Mandlen fra træet klassificeres som en stenfrugt, hvor den er frøet i frugten
  • Mandler er en meget populær spise som følge af det høje indhold af umættede fedtsyrer
  • Industrielt udvindes der mandelolie af træets værdifulde frugter, som anvendes til både sund madlavningsolie, kosmetiske plejeprodukter, aromaterapi m.fl.
  • Det menes, at mandlen har sin oprindelse fra Kina
  • I dag findes de største leverandører af mandler Spanien, Italien samt Californien

Udplantning af et mandeltræ

Afhængig af typen af mandel, findes der to forskellige dyrkningsforhold af træet.

Den populære sødmandel har behov for masser af varme og kan med fordel plantes op ad en husmur, der kan skabe ekstra varme og læ.

Det store fordel ved frugttræet med sødmandler er, at det er selvbestøvende. Dette betyder, at det kan udplantes frit i haven som et enkeltstående træ. Derudover kan det anvendes som bestøver for andre frugttræer i haven.

Den anden type af mandel (ferskenmandel) er mere robust og hårdfør i sin karakter som træ. Dette træ har mindre behov for varme.

Mandeltræet er et frugttræ, som blandt andet egner sig til at blive udplantet i krukke i varm jord med delvis indhold af sand.

Det kan forventes, at træet vil begynde at bære frugt efter cirka 5 år efter udplantningstidspunktet. Det er muligt at omplante træet ved at grave dens rodklump op efter løvfald og genplacere den et sted i haven med bedre leveforhold og vækstbetingelser.

mandel

Blomstringstid og frugt

Mandeltræet er særlig populært som følge af dets smukke blomstring i foråret. Bladene fra træet med sødmandler bærer flotte hvide blade, mens træet med ferskenmandler giver store, lysrosa blomster.

Træet med ferskenmandler er et særlig hårdført træ. Dog kan nattefrost og minusgrader risikere at fryse spidserne på træets grene.

Disse forhold kan ødelægge vækstbetingelserne for træets frugter.

Selvom træet har blomstret fuldt i sommerens løb, skal man ikke forvente at kunne høste modne frugter, eftersom den danske sommer er ikke tilstrækkelig til at kunne levere en optimal vækst af mandlerne.

Frugterne på mandeltræet modnes efter 7-8 måneder efter dens blomstring.

Blomstringsperioden begynder i marts, og i løbet af sommeren vil træet blive bestøvet af bier.

Frugten (eller frøene som mandlerne på træet også betegnes) dannes i en hård skal, som i kraft of varme og modningsproces langsomt vil åbne sig op.

Frugterne er klar til at blive høstet i det tidlige efterår.

I perioden fra november til februar har træerne en naturlig liggetid, hvor det hverken blomstrer skaber nye rødder. Denne tid bruger træet til at gøre sig klar til en ny sæson med frugt.

Beskæring af mandeltræ

Mandeltræet skal beskæres i tråd med træerne fra slægten kirsebær.

Det vigtigste i forhold til beskæringen handler om kun at fjerne de grene, som er mindre end 5 cm. lange. Derudover skal vinterbeskæring undgås. Reduktionen af grene kan derfor med fordel finde sted i tidsrummet efter høst og inden slutningen af september.

Som følges af mandeltræets sydlandske ophav, er det vigtigt at være opmærksom på, at træets krone er genstand for at kunne optage energi til vækst fra solens varme.

Træet er sart i danske naturforhold, og det er afhængig af mest mulig varme.

Forebyggelse af svampesygdom i træet

Træet med de populære sydlandske frugter er som de øvrige kirsebærsorter i risikozonen for at blive angrebet af ferskenblæresyge. En svampesygdom, som særligt angriber træer i stenfrugtslægten.

De typiske tegn på sygdom er røde, krøllede blade, som falder af træets grene.

For at hæmme denne sygdom i at brede sig skal disse blade pilles af træet. Dog vil sygdommen fortsat befinde sig i træet.

Derfor handler det om at skabe de mest gunstige levevilkår for træet. Når det får skabt ekstra levedygtige betingelser, er det i højere grad i stand til at overleve svampesygdommen.

Når svampesygdommen er identificeret hos træet, kan der gøres følgende tiltag.

  • Kalk i hele jorden omkring træets udplantningssted hele vinteren
  • Det er vigtigt, at hele området som dækker omfanget af træets krone er hvidt af kalk
  • Dæk området med kompostmateriale, som er halvt omsat i en tykkelse på 2-3 cm.
  • Vær opmærksom på, om træet fortsat bærer sygdommen, før andre frugttræer udplantes

Er mandlerne fra frugttræet giftige?

Overordnet set findes der to typer af mandeltræet – hhv. træer med bitre mandler og frugttræer med søde mandler. De søde mandler er der ingen risiko forbundet ved at indtage.
Hvis mandlerne er bitre i smagen, er det tegn på, at de i varierende omfang indeholder det giftige stof amygdalin, som er det kemiske forstadie til blåsyre, det omdannes til i tarmen.

Dog vil risikoen for forgiftning kun være til stede ved indtagelse i større mængder. Og det er primært børn, som er i risikozonen.

Det kan nævnes, at bitre mandler f.eks. bruges til fremstilling af marcipan.

Hvis man har mod på at dyrke mandler selv, er det vigtigt at få sit træ leveret fra et haveselskab, hvor man kan være sikker på, at kvaliteten efterlever højde standarder for import.

Det er risikabelt selv at importere træsorten som følge af den høje risiko for, at det indeholder sygdomme, som kan smitte øvrige træer af kirsebærslægten i haven.

Vil du vide mere om, hvordan man succesfuldt gror et mandeltræ? Så se denne korte video: