Frugttræer i haven giver en spiselig lækker frugt henover sensommeren eller efteråret, men henover foråret og sommeren står de i det flotteste flor af blomster. Frugttræer er én af de absolut mest populære træer at have i den danske have – Men hvilket frugttræ skal du plante?
Her er en oversigt over de forskellige træer med spiselige frugter, som du kan have i din have. Når du har fundet den eller dem, der tiltaler dig, så klik ind og læs mere omkring det enkelte frugttræ og de forskellige sorter derunder.
Hvilket frugttræ skal jeg plante i min have?
Når det kommer til hvilket træ med frugter, man skal vælge til haven, så skal man selvfølgelig overveje, hvilken frugt man bedst kan lide og derfor har størst chance for at få brugt, når frugterne kommer. Men man skal også overveje størrelse på træet, mængden af beskæring og andre vedligeholdelseselementer, udseende og blomstring- og frugtsæson.
Køb frugttræer herDe mest kendte og populære frugttræer er disse:
Læs med nedenunder for at få en kort introduktion til træernes størrelse, vedligeholdelse, udseende og sæson, før du klikker dig ind på deres side for at læse mere om de forskellige sorter. Du kan også se denne korte video om hvordan du bedst planter dit kommende frugttræ.
Æbletræer
Æbletræer er én af de nemmeste sorter at have i haven, hvorfor det også er den mest populære i Danmark. Det skyldes, at æblet i modsætning til for eksempel pærer og blommer, er hårde, og derfor kan godt tåle at falde ned på et blødt underlag. Her skal de andre frugter helst plukkes direkte fra grenen for ikke at blive dårlige.
Æbletræer blomstrer med hvide blomster henover foråret og sommeren. Træet kan blomstrer to gange, hvis det har været udsat for frost i forårsmånederne. Men skal træet give frugter, så kræver det en bestøvning fra et andet æbletræ i nærheden. Så hvis ikke din nabo har et æbletræ stående, så er det en god idé at plante to træer.
Køb frugttræer herÆbletræer giver sunde og lækre frugter hen over efteråret, som kan bruges til spise- og madæbler i grød, kage og marmelade.
Pæretræer
Pæretræer er en anden type af frugttræ, som man ofte ser i de danske haver. Dets popularitet er dog faldet lidt, fordi dette træ ofte kræver lidt ekstra vedligeholdelse og pleje. Desuden skal pærerne helst plukkes af grene frem for at falde ned på jorden. Her kan de nemlig, modsat æblerne, hurtig blive stødt og dårlige.
Modsat andre frugter har pærerne dog en syrlighed, der er svær at modstå i køkkenet til et lækkert ostebord eller et godt mellemmåltid. Hvis man gerne vil have et lidt lettere pæretræ at holde, så kan man overveje at få det på en espalier.
Køb pæretræ herKirsebær træer
Kirsebær træer er et andet populært træ at have stående i haven, for det giver en utrolig flot blomstring af hvide og lyserøde blomster. Desuden kan man her vælge en kirsebærsort, der er selvbestøvende. Det betyder, at du med de sorter, ikke behøver at plante to forskellige kirsebær træer i haven.
Kirsebærret er lille og sødt, hvis man vælger en spiselig sort. Men de kan også være sure. Det kommer an på hvilken sort, man vælger ud fra hvilken frugt, man gerne vil have i haven, når det bliver sensommer.
Kirsebær træer er dog sværere at have stående end æbletræet, da kirsebær træet er meget udsat for sygdomme som grå monilia, gul monilia og gummiflåd. Men man kan forebygge disse sygdomme i sit træ ved kun at beskære kirsebærtræet i dets vækstsæson. Her kan de åbne sår i træet nemlig lettest hele igen.
Få dit eget kirsebærtræ her !Blommetræer
Blommetræet er én af de hurtigst voksende frugttræer. Hvis du gerne vil have et træ, der skyder op i en fart, så er blommen altså et rigtigt godt bud. Væksten tager dog ligt af, når træet begynder at sætte frugt. Men træet sætter så til gengæld også rigtig mange frugt ad gangen.
Derfor skal blommetræet også helst beskæres flittigt i foråret, hvor træet bedst kan hele sine sår, så der ikke går sygdomme i træet. Det er bedst at beskære træet i de store grene, der går ud fra stammen i stedet for at skære de mindre grene af i toppen.
Bliver træet befrugtet af et andet blommetræ i nærheden, så sætter det rigtig mange frugter. Faktisk er det en god idé at luge ud i frugterne tidligt på sæsonen, så der ikke kommer nær så mange. Til gengæld bliver de blommer, der får lov at sidde tilbage på træet sødere, større og bedre, når der er blevet luget godt ud i blommerne.
Figentræer
Vil man gerne have friske figner i haven, så skal man sørge for at vælge én af de figensorter, der kan vokse i det danske klima. Figentræer vokser nemlig normalt i et tropisk klima, men sætter man dem i den solrigeste plads i haven, så kan nogle sorter også trives her i Danmark.
Figentræer er også et rigtigt godt valg af frugttræ, hvis man ønsker sig et mindre træ. I Danmark får disse træer nemlig sjælendt end stor størrelse, men holder ofte sin form som en stor busk eller meget lille træ.
Når det kommer til at vælge sort af figentræer, så er det vigtigt at vælge en sort, der kan bestøve sig selv. Disse er nemlig de eneste, der kan sætte frugter i Danmark, hvor vi ikke har de specielle figenhvepse, der skal til for at bestøve blomsten. Derfor får man ikke meget ud af for eksempel at tage en figengren med hjem fra ferien – for disse hvepse følger ikke med over på de nordlige breddegrader.
Hvornår skal man beskære et frugttræ?
For at holde størrelsen og formen på sit træ i haven, så er det vigtigt at beskære og vedligeholde det. Stort set alle frugttræer har bedst af at blive beskåret henover foråret, hvor de er i deres såkaldte vækstsæson. Her kan de nemlig hurtigst lukke sårene efter en beskæring. Beskærer man sine frugttræer henover efteråret eller vinteren, vil man opleve at der går sygdomme i dem.
Det er dog vigtigt ikke at beskære sin frugttræer for meget. En tommelfingerregel er, at der skal være mindst 1/3 træ tilbage, når man har beskåret det.
Seneste kommentarer