Rigtig mange af os er vilde med vores have. Haven er et fristed, som både indbygger til hygge, leg og nydelse af blomster og frugter. Det kræver dog også en vis portion arbejde at holde sin have. Men for mange er lige netop denne type arbejde faktisk noget, som virker beroligende og afstressende. Lugning i det små, samt plantning af blomster og træer er hyggelige opgaver, som vi kan pusle med. Og så er der bare en stor tilfredsstillelse i at se høsten af sit arbejde, når haven står i fuldt flor med kønne blomster og søde frugter. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan man indretter sin have og hvor man sætter de forskellige planter. Læs med her og få de gode råd til, hvordan du får mest ud af planterne i din have.

Sol eller skygge? – det er ikke ligegyldigt!

Når man går ud og investerer i nye planter, blomster og træer er det vigtigt at have for øje, hvor i haven de nye planter skal placeres. Det er nemlig langt fra ligegyldigt, hvilke planter man placerer hvor. Det kan være meget forskelligt, hvilke vækstbetingelser de forskellige planter kræver. For nogle planter er bare mere hårdføre end andre. Nogle trives bedst i en plads med meget sol, nogle trives bedst i halvskygge eller skygge. Mængden af vand og blæst kan også spille ind på, hvordan planterne vil klare sig i din have. Sørg derfor for altid at nærlæse informationen om en plante, inden du køber den, for at se om den passer til det spot i din have, som du havde udtænkt dig. Med den rette placering vil du få det maksimale ud af dine planter og din have vil fremstå fra sin flotteste side.

skyer

Nogle planter foretrækker sur jord

Typen af jord har også noget at sige, når vi skal plante nye blomster eller træer. Nogle planter som for eksempel den kønne og populære Rhododendron foretrækker sur jord. Når man derfor investerer i nye blomster, kan det også være, at man skal kigge sig om efter ny jord til det nye køb. Man kan sagtens have et lille område af haven med én type jord og resten af haven med en anden type af jord. For at bevare et område med sur jord er det vigtigt at man gøder det rigtigt – enten med særlig gødning til sur jord eller med den lidt billigere og mere naturlige løsning i form af resterne af kaffegrums fra kaffemaskinen.

Blomster kan skifte farve afhængig af jorden

Hvis du har købt en Hortensia i blå kan du opleve, at den efter et par sæsoner pludselig skifter farve til lyserød. Nogle blomster har nemlig den egenskab, at de skifter farve alt efter hvilke næringsstoffer, der er i jorden. Vil man gerne have den blå farve tilbage på sine Hortensia, så er det simple trick at lægge et par søm i jorden. Den rust som sømmene danner, vil give dine planter den blå farve tilbage.

Slip for stress og spændingshovedpine

Havearbejde er et godt middel mod stress som flere og flere af os lider af. Men nogle gange er det ikke helt nok. Er man en af dem som bider tænder som følge af spekulationer om natten, så kan en skinne til tænderne være en god løsning til at slippe af med spændingshovedpine og dertilhørende stress.

have