Der findes et væld af forskellige mirabellesorter og det er muligt at få et træ, som både giver lækre frugter og smukke blomster i det tidlige forår. Glem derfor alt om de sure mirabeller, som man kender fra gåturene i kanten af marken eller ud mod stien. Det rigtige mirabelletræ giver nemlig både søde og store frugter, som er nemme at anvende i køkkenet eller til at plukke og spise med det samme.

Køb dit eget træ her

Lidt om mirabelletræet som sort

De fleste mirabellesorter kan faktisk fås både som buske og som træer med en lille stamme. Buskene er velegnede til hegn og vil med tiden vokse op og blive til flerstammede træer. De opstammede træer er velegnede til udplantning i haven. De vil kun vokse op med en stamme og er derfor velegnede som frugttræ i haven og som smukt prydetræ.

Når man planter et mirabelletræ, så kan det være en god ide at købe og plante to styks. Der skal nemlig helst være andre mirabelletræer i nærheden, for at man sikrer sig en god bestøvning og dermed god høst af frugter fra sine frugttræer. Køber man et opstammet træ, kan mirabelletræet blive op til otte meter højt. Træet blomstrer i april og tidlig maj måned og frugterne kan som oftest plukkes i august. Blomsten er hvid og frugterne er enten røde eller gule.

Tips til udplantning og beskæring af dit mirabelletræ

Mirabelletræet menes at stamme fra Mellemøsten og den har tilpasset sig det nordiske europæiske klima. Mirabellen er ikke et krævende frugttræ og det kan gro stort set alle steder, selv i meget dårlig sandjord. Frugttræet står dog ikke særlig godt i for fugtig jord.

Beskæringen af et mirabelletræ er meget nemt, da det tåler at man skærer mange grene væk. Planten er almindeligt brugt i Danmark i læhegn og som en del af vildtplantning, hvor planten trives godt. Den er relativ hårdfør og netop derfor møder man den tit vildt i den danske natur. Planten kan blive gammel og den vokser hurtigt til.

Køb dit eget træ her

En undervurderet frugt til mad og bagning

De små frugter fra mirabellen er tit blevet overset i det danske køkken og det selvom vi har frugttræet til at vokse vildt i den danske natur. Vi tillægger frugten en sur og melet konsistens og det er faktisk synd. Køber man et mirabelletræ, vil man med garanti få bedre frugter, end det var tilfældet, hvis man plukker dem vildt.
I Frankrig er mirabellen, i modsætning til i Danmark, en yndet spise og hyppigt brugt i især det franske dessertkøkken. Står du med en flot mirabellehøst, så er der altså rigelig mulighed for at finde lækre og nemme anvendelsesmuligheder for dine frugter.

Køb dit eget træ her

Prøv for eksempel at bage en fransk mirabelletærte. En lækker tærte på kaffebordet, som med garanti vil få dine gæster til at spærre øjnene op. Du kan også anvende dine mirabeller til hjemmelavet saftevand eller marmelade. Prøv for eksempel en mirabelle og rabarber marmelade, som ikke kun er smuk i farven, men som også smager fantastisk. Mulighederne for at lave noget lækkert ud af dine mirabeller er mange og derfor er netop mirabelletræet et godt frugttræ at have i haven.