Rigtig mange danskere elsker at arbejde i haven, og det kan man godt forstå. Der er intet der slår glæden ved at lægge hårdt slid i at få noget levende til at vokse og trives, og tilfredsheden ved at se slutresultatet. Som alle hobbyer kræver det dog penge, og hvis man først lige er fyldt 18, er der sjældent meget at tage af. Det skal dog ikke afholde en fra at opfylde ens havedrømme, og der er mange måder, man som ung kan skaffe penge på – blandt andet ved at tage et lån.
Det fleste regner ikke med, at man kan tage lån som 18-årig, men det er faktisk forkert. Der er mange udbydere derude, der har et lavt alderskrav for at tage lån. Som altid handler det bare om at kigge sig godt omkring, så man kan vælge det, der passer bedst.

Det skal du vide, før du låner

Når banker eller andre lånudbydere tilbyder lån, er det fordi de regner med at få pengene tilbage – med renter. De vurderer derfor oftest, hvordan ens økonomi er, og hvad sandsynligheden er for at det sker. Det er årsagen til, at mange 18-årige får afslag. De har sjældent en fast, stabil indkomst, og bliver ofte også set som uansvarlige med pengene.

Lån til haven

Det er dog langt fra alle der er af den opfattelse, og på internettet kan man nemt finde et stort udvalg af lånudbydere – nok til, at man kan vælge den der passer bedst til ens behov.

Skal du vælge kviklån/hurtiglån eller forbrugslån?

Det første du skal tænke over, er hvilket slags lån du ønsker dig. Der findes utallige varianter af lån, der adskiller sig fra hinanden på minutiøse punkter, men kun to har relevans for dig: kviklån og forbrugslån.
Forbrugslån er lån der er beregnet på forbrug – hvad enten det er til en ny computer, en rejse, eller indkøb af plantemateriale. Beløbet er ofte relativt stort, og har en lang løbetid – den tidsperiode, lånet skal være betalt tilbage på. Det betyder, at man kan have råd til selv store pengebeløb, fordi afbetalingen bliver spredt mere ud.

Kviklån repræsenterer det modsatte. Her er løbetiden meget kort, hvilket medfører en noget større rente. Med kviklån kan man låne mindre beløb på nogle få tusinde kroner, men man skal være sikker på, at kunne betale det tilbage indenfor fristen. For mange er kviklån en fristende vej ud af økonomiske problemer, men det er kun en god idé, hvis man fremadrettet har styr på sin økonomi.
Hvad du skal vælge, afhænger derfor af din situation og behov. Kviklån kan være en mulighed, hvis du har udsigt til en stabil indkomst i den nære fremtid – ellers vil lånudbyderen ikke være interesseret. Hvis dit pengebehov ligger relativt lavt, er der heller ingen grund til at låne mere. Forbrugslån er til gengæld et godt valg, hvis det er en større investering, du vil lave, og ikke har noget imod at være i gæld lang tid ude i fremtiden.